Advertentie

Brits reddingsplan nekt pond

Foto Bloomberg

Het maandag aangekondigde tweede reddingsplan voor de banksector speelt in het nadeel van het Britse pond. Beleggers vluchten uit de munt nu de financiële crisis alleen lijkt te verergeren.

Goed nieuws voor de banksector, minder voor de Britse munt. Aangezien het land miljarden in de banken moet steken, wordt de financiële slagkracht van het land beknot. Dit schaadt het vertrouwen in het pond. Ook het feit dat het reddingsplan de schuldpositie van het land negatief zal beïnvloeden, stuurt beleggers naar andere valuta.

Ook het simpele feit dat het erger gesteld is met de banken dan eerst gevreesd, doet het pond pijn. 'Het enorme belang van de sector voor de Britse economie maakt dat negatief nieuws ook een negatieve impact heeft op de munteenheid', legt een analist uit.

'Zorgen over de banken leiden tot risicoaversie', zegt een valuta-analiste aan persagentschap Bloomberg. 'De markt is momenteel niet overtuigd dat er licht aan het einde van de tunnel is.' Rond 14.25 uur zakte het pond met 2,7 procent ten opzichte van de euro. Een pond is daarmee 1,0789 euro waard, het laagste peil in meer dan twee weken.

Ook beursgoeroe Jim Rogers heeft geen te hoge pet op van de Britse munteenheid. 'Ik raad iedereen aan de ponden die men nu nog heeft te verkopen', zei hij in een interview met Bloomberg Television. 'Het is afgelopen. Ik zeg het niet graag, maar ik zou geen geld meer steken in het Verenigd Koninkrijk.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud