Brussel: GDF Suez duwt Bel20 in het rood

©Photo News

Op Euronext Brussel heeft de Bel20-index gisteren het beduidend slechter gedaan dan de andere toonaangevende Europese beursindexen. De zware terugval was vooral te wijten aan de energie-en nutsgroep GDF Suez, dat een nieuw besparingsplan aankondigde. Maar ook de zinksmelter Nyrstar en de elektronicagroep Melexis kwamen met slecht nieuws.

(tijd) - Het sombere bedrijfsnieuws, aangevuld met ontgoochelende macrocijfers uit de VS, duwde de Bel20 uiteindelijk met 2,1 procent omlaag tot 1.809,26 punten. Het grootste deel van die terugval was voor rekenig van zwaargewicht GDF Suez. Het moederbedrijf van stroomproducent Electrabel kondigde op zijn investeerdersdag een nieuw besparingsplan ter waarde van 1,8 miljard euro aan, dat tegen 2011 moet uitgevoerd zijn. Het plan voorziet ook in een tijdelijke stop van het aandeleninkoopprograma.

GDF Suez benadrukte wel dat het bij zijn doelstellingen blijft voor de middellange termijn, maar dat bleek onvoldoende om beleggers te paaien. Het aandeel kreeg een tik van 5,5 procent op 30,97 euro en was daarmee de grootste daler binnen de Bel20.

Lange tijd zag het er naar uit dat Nyrstar die weinig benijdenswaardige titel zou meekrijgen. De zinksmelter zei de productie op zijn terreinen in Balen tot waarschijnlijk het midden van volgend jaar stil te leggen als reactie op de recente scherpe dalingv van de vraag. Nyrstar liet bovendien verstaan dat verdere ingrijpen nodig kunnen zijn als de situatie nog verslechtert. Het slechte nieuws zadelde de zinkspecialist aanvankelijk met verliezen op die opliepen tot net geen 10 procent.

Maar in de late namiddag wist Nyrstar, net als de andere Europese grondstoffenwaarden, een heuse rebound in te zetten dankzij het nieuws dat de Chinese overheid de zwaarste renteverlaging in ruim 10 jaar had doorgevoerd. Dat doet beleggers hopen op een minder forse daling van de vraag uit China. UIteindelijk zou Nyrstar slechts een verlies lijden van 0,2 procent op 2,28 euro.

De materiaalspecialist Umicore, waarvan Nyrstar vorig jaar werd afgesplitst, was dan weer de grootste stijger binnen de Bel20 met een winst van 7,5 procent op 12,79 euro.

Umicore spurtte hoger nadat zijn Britse sectorgenoot Johnson Matthey (JM) met betere winstprognoses naar buiten was gekomen dan de meeste analisten hadden verwacht.

Vorige week moest Umicore nog een winstwaarschuwing uitsturen als gevolg van de malaise in de autosector. Door die crisis moet nu ook Melexis zijn verwachtingen terug schroeven. De specialist in halfgeleiders voor de auto-industrie waarschuwde gisteren voor een bijzonder zwak vierde kwartaal.

De winst kan 25 tot 30 procent lager liggen dan in het derde kwartaal omdat verscheidene autofabrikanten hun productie hebben verlaagd. Voor volgend jaar is Melexis wat optimistischer. Het bedrijf denkt dat de productie in het slechtste geval met 10 procent zal dalen in vergelijking met vorig jaar. Het aandeel kreeg een tik van 10,4 procent op 6,21 euro.

De biotechgroep Galapagos ging 2,6 procent hoger tot 3,52 euro. De groep kondigde aan een alliantie te sluiten met zijn Duitse sectorgenoot MorphoSys. Beide bedrijven gaan samen medicijnen ontwikkelen tegen reuma, botontkalking en artrose. Dat zal gebeuren op basis van antilichamen, wat voor Galapagos een vollledig nieuw domein is.

PS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud