Brussel: InBev dominant

Op Euronext Brussel sloot de Bel20 donderdag voor het eerst in vijf dagen opnieuw met winst. InBev slorpte alle aandacht op met zijn bod op Anheuser-Busch en de daaropvolgende forse koersstijging. Het herstel onder de financials en beter dan verwachte Amerikaanse detailhandelsverkopen brachten eveneens verluchting na de rente- en inflatievrees van de voorbije dagen.

(tijd) - De Bel20 sloot 1,1 procent hoger op 3.585,69 punten. De index bevatte 8 dalers en 12 stijgers.

De Brusselse beursvloer werd donderdag volledig beheerst door InBev. De Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer ontkurkte woensdagavond, na het beursslot in Wall Street, na enkele weken van geruchten en speculatie zijn bod op de Amerikaanse sectorgenoot Anheuser-Busch.

InBev biedt 65 dollar per aandeel Anheuser, dat vooral bekend is van het biermerk Bud. Dat waardeert de Amerikaanse brouwer op 46 miljard dollar. Uit de combinatie zou de grootste bierbrouwer ter wereld ontstaan, met een jaarproductie van 460 miljoen hectoliter, een omzet van 36,4 miljard dollar en een bedrijfskasstroom van 10,7 miljard dollar.

Om de overname te financieren heeft InBev zich van 'ten minste 40 miljard dollar' aan kredieten verzekerd bij een groep internationale banken, waaronder Fortis en JPMorgan. Daarnaast gaat InBev ook enkele niet-kernactiviteiten afstoten en bovendien nieuwe aandelen uitgeven. Topman Brito zei tijdens een conference call dat 8,3 miljard dollar zal komen uit een kapitaalverhoging of uit het afstoten van niet-kernactiviteiten. Er zouden al een aantal doelwitten geselecteerd zijn voor dat afstoten. Dat alles betekent dat de verwatering voor bestaande aandeelhouders beperkt zal blijven.

Dat laatste is volgens een handelaar de belangrijkste reden waarom het aandeel InBev zo vlot hoger koerste. InBev sloot uiteindelijk 6,2 procent hoger op 50,21 euro. Het volume was gigantisch. Met meer dan 8,1 miljoen verhandelde stuks lage het handelsvolume zo'n vijf keer hoger dan het gemiddelde.

Samen met InBev droegen de financials bij tot de comfortabele winst van de Bel20. Dexia koerste 4,1 procent hoger tot 13,65 euro, gevolgd door Fortis met 2,8 procent winst tot 13,82 euro. KBC ging 1,7 procent hoger tot 76,75 euro. Het Brusselse bankentrio was in uitstekende doen na de moeilijke periode van de afgelopen dagen. De vrees voor een hogere rente en voor de aanhoudend hoge inflatie had samen met pessimistische analistenrapporten voor Fortis en Dexia de aandelen in de greep.

Agfa-Gevaert
sloot 1,6 procent hoger op 5,05 euro. De business unit Agfa Graphics heeft op de drukkerijbeurs Drupa voor meer dan 100 miljoen euro aan bestellingen geboekt voor zijn drukvoorbereidingsoplossingen en zijn industriële inkjettechnologie.

De Franse nutsgroep Suez zakte verder weg. Suez kreeg woensdag een stomp van 3,7 procent en verloor donderdag nog eens 2,1 procent tot 45,18 euro. Het aandeel was recentelijk gestegen door berichten dat de fusie met Gaz de France in de laatste rechte lijn zit.

Nyrstar
was de grootste daler binnen de Bel20 met 2,4 procent verlies tot 13,06 euro. Goldman Sachs heeft zijn verwachtingen voor 2009 voor de lood- en zinkprijs verlaagd.


Roel Verrycken

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud