Brussel kent derde verliesdag op rij

Foto bloomberg

De Bel20 kon voor de derde dag op rij het hoofd niet boven water houden. Het waren opnieuw de financiële waarden die als molensteen rond de nek van de Brusselse sterindex hingen. Al lieten waarden als Solvay en Umicore zich evenmin onbetuigd.

Dexia krijgt er van langs in zwak Brussel (tijd) - De Bel20 eindigde 1,7 procent in de min op 1.960,60 punten. Met Delhaize (+0,4%), NPM (+0,35%), Bekaert (0,%) en AB InBev (+1,3%), wisten slechts vier aandelen met winst de dag uit te gaan. Dinsdag raakte bekend dat de Amerikaanse fondsbeheerder Janus Capital Management via verschillende fondsen een belang van 4,06 procent heeft opgebouwd in de bierbrouwer. Op de brede markt eindigden slechts 16 van de 100 waarden hoger.

De financials vielen opnieuw op in negatieve zin. De aandelen die het voortouw namen in de rally van begin maart tot begin mei lijken nu de weg naar beneden te plaveien. KBC moest voor de derde dag op rij lager, en wel met 8,1 procent tot 10,78 euro. De bank-verzekeraar speelde sinds de piek begin mei 54 procent van zijn beurswaarde kwijt. Monoholding KBC Ancora volgde met een verlies van 10,1 procent tot 6,15 euro.

Ook Dexia ging gezwind lager, met 5,26 procent tot 4,917 euro. Fortis deed het niet veel beter, met een verlies van 4,8 procent tot 2,118 euro.

Ook GDF Suez liep in de kijker. De Franse nutsreus kreeg, net als concurrent E.ON, een monsterboete van 553 miljoen euro van de Europese Commissie. De twee bedrijven zouden afspraken hebben gemaakt om elkaar niet te beconcurreren in elkaars thuismarkt. De bedrijven gaan allbei in beroep. Dat nieuws zat dinsdag al in de koers verwerkt, toen GDF suez bijna 4 procent onderuit ging.

Toch moest het aandeel nog 1,2 procent verder omlaag tot 24,78 euro. Daar zat een adviesverlaging bij Credit Suisse voor iets tussen. Analiste Elisenne Verdoja vindt het aandeel van de groep niet langer koopwaardig, en raadt nu aan om het houden. Het koersdoel gaat van 41 naar 31 euro. De analiste ziet geen opwaarts potentieel voor het aandeel. Haar analyse toont aan dat de hoge olieprijzen niet onmiddellijk resulteren in hogere winsten voor GDF Suez. Bovendien is er onduidelijkheid op strategisch vlak, vooral dan met betrekking tot de regulering in België en Frankrijk. Het feit dat GDF suez dan wel weer werd opgenomen op de kooplijst van Goldman Sachs kon geen zoden aan de dijk brengen.

Ook Solvay (-3,5% tot 56,92 euro) en Umicore (-4,8% tot 14,79 euro) gingen zwaar onderuit. Beide bedrijven komen voor in een rapport dat Royal Bank of Scotland dinsdag wereldkundig maakte. Daarbij herhaalden de analisten van de Schotse bank dat ze Solvay koopwaardig vinden, terwijl ze Umicore eerder van de hand zouden doen.

Op de brede markt was Nyrstar bij de sterkste dalers met een verlies van 5,3 procent tot 5,18 euro. De zinkspecialist heeft dinsdagavond na beurstijd aangekondigd dat het de overtoewijzingsoptie uitoefent op de converteerbare obligatielening van 105 miljoen euro die vorige week werd bekendgemaakt. Dat betekent dat Nyrstar in totaal 120 miljoen euro zal ophalen via de uitgifte van converteerbare obligaties bij institutionelen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud