Brussel licht lager

Euronext Brussel sloot uiteindelijk in het rood nadat het lange tijd stand hield in een licht negatief beurssentiment. Dinsdagmorgen gingen de markten in Europa hoger onder impuls van de stijgende telecomwaarden. Vodafone en Telefonica kwamen met beter dan verwachte cijfers. De publicatie van de dalende Duitse ZEW-index en de iets lager dan verwachte cijfers over de economische groei in de eurozone drukken echter het sentiment.

(tijd) Later op de dag volgden nog cijfers uit de VS. De producentenprijzen in oktober daalden sterker dan verwacht, terwijl de daling van de detailhandelsverkopen in dezelfde maand iets lager lag dan voorzien. De bedrijfsvoorraaden over september namen minder sterk toe dan verwacht.

De Duitse ZEW-indicator voor het economisch klimaat heeft in november, net als in de voorafgaande maand, een daling laten zien die groter was dan economen hadden verwacht. De index kwam uit op -28,5, terwijl economen uitgingen van een gemiddeld niveau van -24,5.

Het bruto binnenlands product (bbp) in de eurozone is in het derde kwartaal van 2006 met 0,5% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. Op jaarbasis groeide de economie in de twaalf landen die de euro delen met 2,6%. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die Eurostat, het Europese statistische bureau, dinsdag bekend heeft gemaakt. Analisten waren op kwartaalbasis uitgegaan van 0,6% groei en op jaarbasis van 2,7% groei.

In Duitsland is de index voor consumentenprijzen (CPI) in oktober 2006 met 0,1% gestegen ten opzichte van de maand voordien. Ten opzichte van oktober 2005 nam de CPI toe met 1,1%, zo blijkt dinsdag uit definitieve cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek.

De Bel20 verloor 0,12 procent tot 4.234,70 punten. De korf telde 9 stijgers en 9 dalers, Solvay sloot onveranderd. Umicore was de grootste daler met een verlies van 1,5 procent tot 121,70 euro. Aan de andere kant stonden Barco (+1,4%) en Agfa-Gevaert (+1,2%). De beeldvormingsgroep uit Mortsel maakt donderdag zijn derdekwartaalcijfers bekend.

Fortis zakte 0,2 procent tot 32,61 euro. De snelle groei, de omvang en de complexiteit maken van de bank-verzekeraar Fortis geen vanzelfsprekende overnameprooi. Bovendien zijn de aandeelhouders geïnteresseerd in de lange termijn. Met die argumenten duwde Fortis-topman Jean-Paul Votron in een gesprek met De Tijd overnamespeculatie de kop in.

Dexia, dat donderdag kwartaalcijfers publiceert, verloor 0,4 procent tot 21,61 euro. Dexia-dochter Financial Security Assurance Holdings, de holding boven de Amerikaanse kredietverzekeraar FSA, heeft een zwak derde kwartaal achter de rug. KBC Groep was de grootste daler binnen de sector: -0,5 procent tot 87,45 euro.

InBev genoot verder van de koersdoelverhoging maandag bij het beurshuis Goldman Sachs tot 53 euro. Het aandeel won 1 procent tot 47,50 euro.

Belgacom bewoog amper (+0,03%) en sloot op 32,43 euro na een koersdoelverhoging bij UBS tot 33,70 euro. De analisten van het Zwitserse beurshuis trokken eveneens hun winstramingen voor 2006 licht op na de sterke derdekwartaalcijfers.

Op de brede markt steeg Arinso met 0,9 procent tot 17,50 euro. De kwartaalcijfers van Arinso, gespecialiseerd in software voor personeelstoepassingen, vielen wat tegen. De nettowinst stabiliseerde op 3 miljoen euro. De ebita (winst voor interesten, belastingen en afschrijvingen) groeide indrukwekkend met 20 procent tot 4,3 miljoen maar bleef, net zoals de omzet, achter op de verwachtingen. Arinso meldde voorts dat dit jaar een recordjaar is wat betreft nieuwe contracten. Het sloot dit jaar al 15 contracten, in totaal goed voor 210 miljoen euro. Volgend boekjaar verwacht Arinso, net als in 2006, een dubbelcijferige omzetgroei en een licht hogere marge op de bedrijfswinst voor afschrijvingen.

ThromboGenics was net als gisteren goed in trek: +3,9 procent tot 7,36 euro. Het biofarmaceutisch bedrijf gaat nog dit jaar de volgende fase starten voor het onderzoek naar het gebruik van microplasmine voor de vereenvoudiging van chirurgische oogingrepen. De Amerikaanse Food & Drug Administration heeft daartoe groen licht gegeven, meldde Thrombogenics maandag.

Sioen werd 2,9 procent duurder op 9,42 euro in afwachting van de update over het derde kwartaal die woensdag voorbeurs wordt bekendgemaakt. Twee analisten verwachten een gemiddelde omzetgroei van 7 procent.

Innogenetics zakte 1,5 procent tot 9,95 euro. Innogenetics gaat samen met sanofi-aventis en Inserm onderzoek doen naar de Alzheimer-ziekte. Sanofi-aventis krijgt in de overeenkomst toegang tot de technologie en diensten van Innogenetics en Inserm en betaalt hen daarvoor onderzoeksvergoedingen. Als sanofi-aventis zijn optie op een licentie licht, vergoedt hij zijn twee partners met royalties en 'mijlpaalvergoedingen' op de toekomstige verkopen van de therapeutische producten. Zo kan Innogenetics zijn kennis volledig exploiteren zonder al te grote investeringen te moeten doen. Woensdag publiceert Innogenetics nabeurs zijn kwartaalresultaten.

Kinepolis won 1,6 procent tot 39,76 euro. Analist Francois Van Leeuw van Bank Degroof verhoogt zijn advies voor Kinepolis van hold naar accumulate. Het koersdoel bedraagt nu 46 euro. 'We trekken onze waardering van het vastgoed op als gevolg van de hogere marktprijzen', aldus de analist. 'De vastgoedwaarde verkleint het neerwaarts risico van het aandeel'. Nabeurs maakte de cinemagroep bekend een digitaal filmkanaal te lanceren op het digitaal tv-platform iNDi.

De IT-dienstverlener Econocom is door de Amerikaanse softwarereus Microsoft gekozen als derde verdeler van zijn producten in Belgie en Luxemburg. In een later stadium wordt Econocom ook actief in Frankrijk en Nederland. Het aandeel werd 3,3 procent duurder op 6,30 euro.

De koers van Hamon, de specialist in industriele koel- en gaszuiveringssystemen, is bij de eerste fixing op de dubbele fixingmarkt 12,7 procent gezakt tot 21,99 euro. Bij de tweede fixing kon geen koers gevormd worden omdat de evenwichtskoers onder de toegestane limiet lag. De daling volgt op de kapitaalverhoging die vandaag van start gaat. Aandeelhouders die willen deelnemen aan de kapitaalverhoging moeten een coupon inleveren. De koersdaling volgt op het knippen van het coupon waardoor het voorkeurrecht om aan de kapitaalverhoging deel te nemen, vervalt. Hamon zal maximaal 20 miljoen euro ophalen. Het grootste deel wordt gebruikt om de schulden van het industriele bedrijf te verminderen. Hamon hoopt hiervoor 10 miljoen euro vrij te maken. Daarnaast moet het geld het werkkapitaal aanzuiveren en twee tot drie miljoen euro is bestemd voor investeringen. Onder meer de verdere internationale ontwikkeling van Hamon in de Bric-landen en het Midden-Oosten staat hoog op de agenda.

De groep uit Mont St.-Guibert, nabij Louvain-La-Neuve, is positief over de resultaten van dit jaar. Hamon verwacht een beter tweede halfjaar na een goed eerste. De omzet steeg in de eerste zes maanden met 46 procent tot 168 miljoen euro en de ebit steeg 79 procent tot 14,4 miljoen euro. Het orderboek steeg eind juni tot 323 miljoen, 30 procent meer dan eind december.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud