Brussel onderuit na desastreuze detailhandelsverkopen VS

Euronext Brussel ontsnapte woensdag niet aan de wereldwijde verkoopgolf die op gang kwam na de publicatie van desastreuze detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten. De financials doken flink in het rood na de ronduit slechte kwartaalupdate van Deutsche Bank.

(tijd) - De Bel20 zakte 3,7 procent weg tot 1.890,27 punten. Enkel de telecomwaarden Belgacom (+1,2%) en Mobistar (+0,8%) en de warenhuisketen Colruyt (+1,2%), traditioneel drie sterkhouders in moeilijke beurstijden, bleven overeind.

Een dag na de lancering van een groots relanceplan gaf Duitsland de beurzen woensdag weinig reden tot vreugde. Het bruto binnenlands product van Belgiës belangrijkste handelspartner kromp met 1,5 tot 2 procent over het vierde kwartaal tegenover het derde kwartaal. Daarnaast stelde Duitslands grootste bank, Deutsche Bank, een recordverlies in het vooruitzicht over het vierde kwartaal.

Brussel wist zich temidden van die onheilsgeluiden aanvankelijk recht te houden, terwijl de andere Europese beurzen gemiddeld 1 procent zakten. De publicatie van de heel zwakke Amerikaanse detailhandelsverkopen, om 14.30 uur, was er echter teveel aan. Brussel ging samen met de andere Europese markten kopje onder en sloot 3,7 procent lager. In de rest van Europa liepen de verliezen op tot 4 à 5 procent.

Behalve telecom en Colruyt bleef geen enkele sector gespaard in de Bel20. Het grootste verlies was voor Bekaert, dat 7,7 procent lager dook tot 48,65 euro.

KBC volgde met een verlies van 7,2 procent tot 20,795 euro. Sectorgenoten Fortis (-5,3%) en Dexia (-4,3%) deden niet veel beter. De geruchtenmolen rond de Fortis-holding blijft op volle toeren draaien. De Franse krant Les Echos schreef dat BNP Paribas bereid is om toegevingen te doen aan de aandeelhouders. Bij de beursopening steeg Fortis nog 10 procent.

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal schrijft in zijn invloedrijke column 'Heard on the street' dat de Belgische regering voor Fortis best uitkijkt naar alternatieven voor de overname door het Franse BNP Paribas. 'Als de aandeelhouders van Fortis de opsplitsing en de verkoop aan BNP Paribas (in februari) verwerpen, kan de regering van haar slechte zet nog het beste maken door Fortis met het zieke Dexia samen te smelten', besluit auteur Matthew Curtin.

AB InBev en Delhaize, twee groepen die een belangrijk deel van hun omzet in de VS genereren, slikten respectieve verliezen van 5,2 en 3,4 procent. De slechte Amerikaanse detailhandelsverkopen wijzen erop dat Joe Sixpack, temidden van een zware recessie, nog meer dan verwacht op zijn centen blijft zitten.

Op de brede markt was Kinepolis een van de weinige lichtpunten. De bioscoopuitbater kreeg vorig jaar 21,9 miljoen bezoekers over de vloer, 0,8 procent minder dan het jaar voordien. Kinepolis maakte in de laatste maanden van 2008 een inhaalbeweging, onder andere dankzij Loft. KBC Securities verhoogde het advies van 'houden' tot 'kopen'. Het aandeel trok 3,8 procent aan tot 15,10 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud