Brussel: opdoffer voor Jensen en RHJ

De Bel20-index ging in Brussel ruim een procent lager de dag uit, al was het verlies iets beperkter dan op de andere Europese markten. Die moesten meer terrein prijsgeven na de publicatie van sombere indicatoren voor de Duitse economie en de stijgende olieprijzen.

(tijd) - De Brusselse sterindex sloot 1,2 procent lager op 3.796,85 punten. De beurskorf telde slechts één stijger: farmagroep UCB, dat een winst boekte van 1,6 procent op 26,13 euro.

Solvay kreeg de zwaarste tik met een verlies van 3,4 procent op 88,83 euro. De farma- en chemiegroep noteerde zonder dividend en kreeg daarbovenop een verkoopadvies te verteren van UBS. De analisten van de Zwitserse bank wijzen op de blijvend hoge grondstofkosten van Solvay en op de moeilijkheden om die door te rekenen aan klanten. Ook de zwakke dollar speelt in het nadeel van Solvay.

Biergroep InBev daalde 3,1 procent op 50,86 euro. Beleggers gingen over tot winstnemingen nadat de Belgisch-Braziliaanse brouwer maandag ruim 4 procent hoger was gegaan.

Fortis verloor 1 procent op 16,70 euro. Volgens Het Financieele Dagblad zijn Deutsche Bank en BNP Paribas geïnteresseerd in delen van ABN AMRO Nederland. De Duitse en de Franse bank mikken op onderdelen die Fortis verplicht moet afstoten van de Europese Commissie, zo wist de Nederlandse zakenkrant van bronnen dichtbij het verkoopproces.

De andere bankgroepen beperken de schade: Dexia sloot 1,5 procent lager op 16,10 euro en KBC zakte 0,3 procent op 81,09 euro.

Op de brede markt had Jensen-Group het zwaar te verduren. De maker van industriële wasmachines en -systemen werd 6,3 procent lager gezet tot 9 euro. Jensen-Group meldde maandagavond een recordomzet voor het eerste kwartaal, maar waarschuwde tegelijk dat de economische onzekerheid en de zwakke dollar een impact zullen hebben op de orderinname en de inkomsten in de tweede jaarhelft.

Jensen had zich dit jaar tot doel gesteld de resultaten van 2007 te evenaren. 'Dat wordt nu een uitdaging', klinkt het. 'Het eerste kwartaal was goed maar we zijn voorzichtiger voor het hele jaar. Het tweede kwartaal zal nog oké zijn maar ik ben nerveus voor het derde kwartaal. Wat het vierde kwartaal brengt, is moeilijk te voorspellen door een gebrek aan visibiliteit.'

Het management ziet de vorige omzet-guidance van 210-230 miljoen euro niet langer haalbaar en streeft nu naar een omzet van ronde 210 miljoen euro voor het hele boekjaar. KBCS-analist Kristof Samoy reageerde met een advies- en koersdoelverlaging.

De Japanse industriële holding RHJ International tuimelde 9,5 procent lager tot 7,30 euro. De voorbije dagen kwamen twee deelnemingen van de groep - Asahi Tec en D&M - met winstwaarschuwingen op de proppen. Asahi Tec denkt dat het nettoverlies over 2007/2008 drie keer groter gaat zijn dan verwacht en D&M verwacht voor 2007 (waarvan de resultaten over enkele dagen worden bekendgemaakt, red.) een halvering van de voorspelde nettowinst. Beide deelnemingen maken ongeveer 15 procent van de RHJI-portefeuille uit, schreef een analist van KBCS.

De goede prestatie van de commerciële zender VTM tijdens het voorjaar zorgt voor stijgende reclame-inkomsten. Dat werd vernomen in de marge van de algemene vergadering van Roularta. De West-Vlaamse mediagroep is samen met De Persgroep eigenaar van de VMMa, moedergroep van VTM. Roularta zakte 0,1 procent tot 38,57 euro.

Ook Zenitel werd lager gestuurd. Sinds Zenitel zijn kwartaalcijfers bekendmaakte op 13 mei heeft het aandeel dag op dag terrein moeten prijsgeven. Nu kwam er een opdoffer van 5,3 procent bij op 1,42 euro.

Punch Telematix (-3,9 procent op 6 euro) moest voor het eerst in zes dagen achteruit. Het aandeel was na een bemoedigende kwartaalupdate meer dan 30 procent duurder geworden, voor beleggers het signaal om winst te nemen.

De vastgoedbevak WDP liet 2 procent liggen op 44,61 euro. WDP realiseerde, conform de verwachtingen over het eerste kwartaal van 2008, een operationele winst van 6,7 miljoen euro tegenover 6,1 miljoen euro over dezelfde periode vorig jaar.

Aan de andere kant van de tabel stond Metris, dat 4,9 procent bijschreef tot 8,62 euro. De Leuvense specialist in meettechnologie bevestigde maandag nabeurs zijn omzet- en winstverwachting voor 2008: een tweecijferige organische groei en een verhoging van de winstmarge. Metris zoekt verder naar overnames.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud