Advertentie

Brussel: Option steelt de show

Op Euronext Brussel is de Bel20 hoger gesloten. Na Fortis gisteren, was het vandaag nutsgroep Suez dat voor een flink deel van de winst zorgde.

(tijd) In een toespraak voor het Bankencomite van de Senaat gaf Fed-voorzitter Bernanke mee dat een deel van de inflatiedruk is afgenomen door de dalende energie- en grondstoffenprijzen. Op de brede markt sloten beleggers en analisten Option opnieuw in de armen na het afspringen van de deal tussen Nokia en Intel.

De Bel20 sloot 0,44 procent hoger op 4.547,83 punten. De index telde 12 stijgers en 7 dalers.

Beleggers kregen bij hun ontbijt de resultaten van Barco. Over het vierde kwartaal vielen die mee. De ebita of bedrijfswinst voor waardevermindering op goodwill kwam uit op 26,8 miljoen euro. Dat is 40,6 procent meer dan de 19,1 miljoen euro uit de overeenstemmende periode van 2005. Het cijfer ligt binnen de eigen verwachtingsvork van het bedrijf en is helemaal in lijn met de gemiddelde analistenverwachting. De omzet van 222,5 miljoen euro (+6%) in het vierde kwartaal is hoger dan de eigen prognose van 207-217 miljoen euro en de gemiddelde analistenverwachting van 214,2 miljoen euro. Barco kondigde aan zijn jaardividend op te trekken van 2,15 naar 2,30 euro per aandeel. Voor 2007 verwacht de groep een sterkere organische omzetgroei dan in 2006, al zal die nog eencijferig zijn.

Barco breekt met de traditie van concrete kwartaalvooruitzichten. 'Het is in het verleden moeilijk gebleken om ons aan de vooropgestelde cijfers te houden. We zijn daarvoor te afhankelijk van de klant, die kan beslissen of een contract net binnen of net buiten het kwartaal valt', aldus woordvoerder Jean-Pierre Tanghe. Barco was de grootste stijger in de Bel20 en steeg 2,7 procent tot 70,10 euro.

Andere sterke stijgers waren UCB (+2%), Colruyt (+1,6%), Suez (+1,3%). Colruyt won dinsdag al 0,9 procent zonder directe aanleiding en gaat verder op zijn elan. Analisten schrijven de interesse toe aan de defensieve strategie van de groep. De koers van 174,70 euro is een nieuwe recordhoogte.

Credit Suisse verhoogt zijn koersdoel voor de Franse nutsgroep Suez van 38,70 euro tot 41 euro. Suez is een van de 'best picks' voor 2007 van het beurshuis wat de nutssector betreft, samen met E.ON, Centrica en Pennon.

Fortis overschreed dinsdag, voor het eerst sinds 2001, de kaap van de 34 euro. Woensdag steeg het aandeel 0,4 procent tot 34,30 euro. Maandag verhoogde UBS zijn koersdoel nog tot 40 euro. Sectorgenoot KBC steeg 0,7 procent tot 98,50 euro en Dexia werd 0,6 procent teruggezet tot 22,88 euro.

Beurshuis UBS verlaagde zijn koersdoel voor Agfa-Gevaert van 16 tot 15 euro. Analist Sven Weier behoudt zijn reduce 2-advies. 'De koers van Agfa lijkt recentelijk opgeblazen door een hype over een mogelijke opsplitsing van het bedrijf. Agfa zal vermoedelijk in het eerste halfjaar nog beslissen tot een opsplitsing maar de markt overschat de waarde van de individuele divisies', schrijft Weier. 'De grafische afdeling heeft zijn piek bereikt en de medische tak blijft lijden onder de transitie van de business.' Het aandeel verloor 0,9 procent tot 19,42 euro.

Belgacom steeg 1 procent tot 34,78 euro. Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) heeft Belgacom in gebreke gesteld omdat het telecombedrijf de daling van de mobiele terminatietarieven niet doorrekent aan de consument. Belgacom riskeert een administratieve boete.

Sectorgenoot Mobistar won 0,9 procent tot 65,70 euro. Mobistar lanceert op 19 maart Mobistar AtHome. Mobistar maakt met deze formule mobile-to-fix-oproepen goedkoper. Met dit initiatief opent Mobistar vooral de strijd met Belgacom, dat momenteel nog ongenaakbaar is op de markt van de vaste telefonie.

Op de brede markt sprong Option in het oog met een winst van 16,2 procent tot 14,90 euro. De zakenkrant De Tijd maakte vandaag bekend dat Nokia en de Amerikaanse chipgigant Intel hun voornemen staken om inbouwmodules op de markt te brengen waardoor laptops snel dataverkeer over een gsm-net aankunnen. Toen in september vorig jaar de samenwerking tussen Nokia en Intel bekendraakte, kelderde het aandeel Option. Een schaduwpunt is wel dat Ericsson een eigen inbouwmodule lanceert. Het beurshuis KBC Securities verhoogde vanmorgen zijn koersdoel voor Option van 13 naar 14,50 euro. Bank Degroof trok zijn advies op van hold naar accumulate.

Het aandeel van de biotechgroep Devgen ging 5,5 procent lager tot 21,10 euro. In 5 beursdagen tijd verloor het aandeel ruim 10 procent van zijn waarde. 'Devgen heeft last van winstnemingen', reageerde analist Christophe Van Vaeck van KBC Securities. Berichten over een verlenging van de samenwerking met het Amerikaanse Monsanto voor 5 jaar stuurden het aandeel op 7 februari naar een recordhoogte van 23,58 euro. 'Het aandeel was de laatste tijd in goede doen. Sinds de beursgang in juni 2005 is Devgen bijna verdriedubbeld in waarde', zegt Van Vaeck, die zelf een koersdoel van 27 euro voor de biotechgroep hanteert.

Ascencio, de vastgoedbevak van de groep Mestdagh en Fortis Real Estate gespecialiseerd in winkelvastgoed, heeft op zijn eerste beursdag een vliegende start genomen. Bij de eerste notering op het Eurolist-segment van Euronext Brussel ging het aandeel meteen 11,5 procent boven de referentiekoers van 50 euro tot 55,75 euro. De beursgang van Ascencio was de eerste van dit jaar.

IBt steeg 1,8 procent tot 8,45 euro. Dinsdag raakte bekend dat de producent van implantaten ter behandeling van prostaatkanker de resterende 49,5 procent van zijn Duitse distributeur Urorad Gmbh overneemt.

Koekjesbakker Lotus Bakeries maakte nabeurs de jaarresultaten bekend en noteerde in afwachting 0,4 procent lager op 238 euro.

De specialist in industriele koel- en gaszuiveringssystemen Hamon sluit een joint venture met het Indiase Shriram EPC voor de koeling- en luchtzuiveringsactiviteiten in dat land. Zowel Hamon Thermopack, een volledige dochter van Hamon, als Shriram participeren voor 50 procent in de joint venture 'Hamon Shriram Cottrell'. De Indiase markt voor koeling- en luchtzuiveringsactiviteiten wordt op 250 tot 350 miljoen euro per jaar geschat. Hamon sloot onveranderd op 31,65 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud