Advertentie

Brussel: Solvay verpest InBev-feestje

Op Euronext Brussel heeft de Bel20 met een miniem verlies de beursdag afgesloten.

(tijd) Beleggers juichten mediaverhalen rond een mogelijke fusie tussen de twee grootste biergroepen ter wereld, het Belgisch-Braziliaanse InBev en het Amerikaanse Anheuser-Busch, toe, maar een lager dan verwachte operationele winst voor de chemie- en farmagroep Solvay drukte het sentiment. De scherpste koersval werd opgetekend door ICOS Vision, dat donderdagmorgen een omzetwaarschuwing gaf.

De Bel20 sloot 0,07 procent lager op 4.544,74 punten. In de korf der grootste aandelen zaten 11 stijgers en 8 dalers.

Volgens Valor Economico voeren InBev en Anheuser-Busch voorbereidende fusiegesprekken. Dat schreef het Braziliaanse blad op basis van een anonieme bron dicht bij de drie InBev-directeurs Jorge Paulo Lemann, Marcel Hermann Telles en Carlos Alberto Sicupira, zo meldde Bloomberg.

Het nieuws werd door analisten niet onmogelijk geacht. 'Beide groepen zijn perfect complementair. Alleen in China en het Verenigd Koninkrijk zou er wat overlapping van activiteiten zijn', reageert analist Gerard Rijk van ING WB op het fusiegerucht. Sebastiaan Schreijen van Fortis Bank merkt op dat een fusie tussen InBev en Anheuser-Busch van alle mogelijke combinaties tussen de grote bierconcerns deze zou zijn met het minste overlapping. 'Maar het is niet alleen een kwestie van strategie, ook de families moeten het met elkaar eens worden', klinkt het. InBev voerde de Bel20 aan met een winst van 4 procent tot 52,80 euro.

Dat was buiten Solvay gerekend. De chemie- en farmagroep was met een straatlengte voorsprong de grootste verliezer in de Bel20. Het aandeel zakte 5,4 procent tot 115,20 euro. De nettowinst van 142 miljoen euro kwam in het vierde kwartaal 15 procent hoger uit dan een jaar eerder en was ook hoger dan verwacht. De rebit (recurrente bedrijfswinst) viel in het vierde kwartaal echter 8 procent terug tot 216 miljoen euro, iets onder de gemiddelde verwachting van de analisten. Gewoontegetrouw gaf Solvay ook geen vooruitzichten voor 2007.

De gedeeltelijke sectorgenoot UCB genoot blijkbaar van de verkoopdruk op Solvay, want UCB steeg 2 procent tot 50,60 euro. Referentie-aandeelhouder Tubize ging zelfs 4 procent hoger tot 53,65 euro.

Ook Umicore kwam donderdagmorgen met resultaten. De materialengroep haalde in 2006 een recurrent bedrijfsresultaat (rebit) van 336,1 miljoen euro, 44 procent meer dan een jaar eerder en meer dan 10 miljoen boven de bovenkant van de eigen verwachtingsvork. De recurrente nettowinst steeg met 45 procent tot 219,4 miljoen euro. De groei komt voornamelijk op conto van de raffinageactiviteiten en van de zinkdivisie. Beleggers waren toch niet zo onder de indruk, want het aandeel ging 1,5 procent lager tot 139,20 euro.

In de financiele sector kwamen enkele buitenlandse zwaargewichten - Credit Suisse en ING Groep - met beter dan verwachte resultaten. De Belgische financials sloten verdeeld. KBC won 0,3 procent tot 98,80 euro, terwijl Fortis en Dexia respectievelijk 0,3 en 1 procent verloren.

De Franse energie- en nutsgroep Suez ontkent dat ze een beslissing heeft genomen om een nieuwe kerncentrale te bouwen nabij het Franse Avignon. Volgens het bedrijf zijn de eerdere persberichten daarover "niet exact". Dat meldt Suez donderdag in een persbericht. De krant Le Soir meldde eerder deze week dat Suez via zijn dochter Electrabel tegen 2015 een kernreactor van het type EPR wil bouwen op de site van Tricastin, in Saint-Paul-Trois-Châteux nabij Avignon. Suez ging licht hoger (+0,03 procent hoger) tot 38,85 euro.

Barco was woensdag, na gesmaakte resultaten, de sterkste stijger in de Bel20 met een winst van 2,7 procent. Donderdag kwam er nog eens 0,6 procent bij tot 70,55 euro.

Op de brede markt ging Lotus Bakeries 2,5 procent hoger tot 244 euro. De koekjes- en speculoosbakker realiseerde over 2006 een 19,7 procent hoger groepswinst van 11,38 miljoen euro. De jaaromzet ging er met 17,7 procent op vooruit tot 179,25 miljoen euro. Beide cijfers liggen boven de verwachtingen van analisten. Lotus kondigde ook een forse verhoging van het dividend aan, van 2,25 tot 3,30 euro netto per aandeel. In 2007 verwacht het bedrijf nipt de kaap van de 200 miljoen euro omzet te overschrijden.

ICOS Vision Systems kreeg een stevige dreun. De producent van chipinspectie-apparatuur kelderde 7,1 procent tot 30,37 euro na een omzetwaarschuwing. ICOS verwacht dat zijn omzet in het eerste kwartaal van 2007 met 5 tot 15 procent zal dalen in vergelijking met het vierde kwartaal van 2006. Gedelegeerd bestuurder Anton De Proft wijt de slechte vooruitzichten aan de moeilijke marktomstandigheden op korte termijn.

De biotechgroep Devgen haalt via een private plaatsing 31 miljoen euro vers kapitaal op. De bestaande aandeelhouders, onder meer Abingworth Bioventures, Biotech Fonds Vlaanderen, de GIMV en KBC Private Equity, van de groep hebben 2.258.443 aandelen verkocht. De vraag voor het gecombineerde aanbod was ruim drie maal hoger dan het aanbod, door de hoge belangstelling van een aantal Belgische en buitenlandse institutionele investeerders. De handel in het aandeel was de hele dag opgeschort, maar werd kort voor 17 uur hervat. Devgen sloot 5,45 procent hoger op 22,25 euro.

De specialist in elektronisch documentbeheer IRIS heeft in 2006 een omzetgroei van 9,5 procent geboekt tot 81 miljoen euro en een brutomarge van 39 miljoen euro (+16%). Het aandeel ging 2,5 procent hoger tot 45,30 euro.

De elektriciteitsmaatschappij Electrabel gaat samen met Lanxess Rubber, een afdeling van de Duitse chemiegroep Lanxess, een warmtekrachtkoppelingscentrale (WKK) in Zwijndrecht bouwen. Beide bedrijven investeren daarvoor 60 miljoen euro. Electrabel verloor 1,3 procent tot 520

Het biotechnologiebedrijf Galapagos gaat samenwerken met de universiteit van Bristol op het gebied van kankeronderzoek. De totale waarde van het contract voor Galapagos ligt op meer dan 2 miljoen euro aan onderzoeksbetalingen over een periode van twee jaar. Galapagos steeg 2,3 procent tot 9,73 euro.

De Brusselse technologiegroep Zetes heeft een contract binnengehaald voor de levering van software voor de elektronische identiteitskaart (eID) in Portugal. Dat schrijft De Tijd. Het 7-jarige contract heeft een impact van 'enkele miljoenen euro' op de brutowinstmarge van het bedrijf. Zetes won 0,3 procent tot 24,32 euro.

Op de fixingmarkt ging Sucraf nog maar eens 9 procent hoger tot 16,9 euro. De holding heeft als enig actief een belang van ongeveer 30 procent in de suikerfabriek en -plantage Sucrerie de Kiliba in de provincie Zuid-Kivu in Congo. Die plantage is verwoest, maar er zijn plannen om ze weer op te bouwen. Het aandeel is voer voor speculanten en is sinds begin dit jaar al bijna verdrievoudigd. Op een jaar tijd schoot het aandeel ruim 2300 procent hoger.

Maarten Gommeren

Koen Lambrecht

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud