Buitenlandse fondsen steeds actiever op Euronext Brussel

©Hilz/Hollandse Hoogte

Institutionele beleggers werden het afgelopen anderhalf jaar een pak actiever op Euronext Brussel. Vooral de activiteit van buitenlandse fondsen, en Angelsaksische in het bijzonder, nam toe. Dat blijkt uit de jaarlijkse publicatie van ING naar het aandeelhouderschap van Belgische, beursgenoteerde bedrijven.

(belga) - ING baseert zich voor zijn cijfers op de transparantiewet. Dit betekent dat dus enkel rekening gehouden wordt met participaties vanaf 3 procent in het kapitaal van een onderneming. De periode waarop de statistieken betrekking hebben, loopt van 1 januari 2006 tot 1 juni 2007.

Buitenlandse beleggingsfondsen hielden midden dit jaar 88 participaties aan in Belgische beursgenoteerde bedrijven. In 2005 waren dat er slechts 42. Het gaat dus om meer dan een verdubbeling op één jaar tijd en ook de jongste maanden steeg hun belang nog voort. De 88 participaties zijn bovendien slechts het topje van de ijsberg, want beleggingsfondsen controleren vaak slechts een fractie van de aandelen, waardoor ze niet in de statistieken zichtbaar zijn.

Een verklaring voor de forse toename van de buitenlandse institutionele activiteit, ligt in het feit dat Euronext Brussel in 2006 een uitstekend beursjaar kende. "Brussel was dat jaar één van de mondiale kampioenen. Buitenlanders ontdekten plots ons land", verklaarde Jerry Van Waterschoot, bevoegd voor de economische studies bij ING.

Algemeen blijven institutionele beleggers nog een vrij marginaal fenomeen: hun belangen beperken zich tot 2 procent van het gekende beursgenoteerd kapitaal in België. Vennootschappen blijven de belangrijkste soort aandeelhouder in ons land, met de directe controle over 23,2 pct van het gekende beursgenoteerde kapitaal.

Een fenomeen dat al langer aan de gang is, is de verdere internationalisering van het Belgische beurskapitaal. De directe buitenlandse investeringen stegen van 15,8 procent in 2005 tot 18,6 procent medio dit jaar. Vooral de Nederlandse invloed groeide: van 10,9 tot 11,9 procent, maar dat is grotendeels toe te schrijven aan de Belgische en Braziliaanse aandeelhouders van InBev die hun belang in een "Nederlandse Stichting" hebben gestopt en dat belang optrokken. De indirecte buitenlandse invloed -die een realistischer beeld geeft - nam eveneens toe, van 11 tot 12,4 procent. Wat opvalt is de lichte daling van de invloed uit de buurlanden (Frankrijk, Nederland, Luxemburg), terwijl de Brazilianen (InBev), de Amerikanen (Telenet) en de Britse fondsen hun belang uitbreidden. "Voor het eerst duiken ook een een reeks exotische landen op, zoals Bermuda, Guernsey, Liechtenstein, Jersey, ... Het gaat hier om fondsen die veelal in belastingparadijzen gestationeerd zijn", merkt Van Waterschoot op.

Tot slot nog enkele algemene cijfers: het aantal beursgenoteerde bedrijven bleef afgelopen anderhalf jaar stabiel op 135. De beurskapitalisatie steeg wel sterk, van 216 miljard euro tot 275 miljard euro, vooral als gevolg van de hogere beurskoersen het voorbije jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud