China en Moody's wegen op Europese beurzen

De Europese beurzen zijn de handelsweek met verlies begonnen. De koersen stonden onder druk door de vrees voor afkoelende maatregelen in China en de verklaring van het kredietagentschap Moody's dat de VS en het VK 'substantieel' dichter bij een kredietratingverlaging zitten.

Vorige week bleek dat de Chinese inflatie een steile klim kende. Dat voedde de vrees voor een verstrakking van het Chinese monetaire beleid.

Volgens het kredietratingagentschap Moody's zijn de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk merkelijk dichter gekomen bij een mogelijk verlies van hun AAA-rating. De kostprijs om de schuldenberg te beheren zijn immers toegenomen.

Door de zorgen om China stonden de metaalprijzen en dus ook de mijnbouwgroepen onder druk. 's Werelds grootste mijnbedrijf, BHP Billiton, verloor 1,5 procent. Rio Tinto, het derde mijnbedrijf ter wereld, gaf 1,4 procent prijs.

Ook Deutsche Telekom zat in het defensief. Beleggers stuurden het aandeel 0,8 procent lager tot 9,808 euro na een koersdoelverlaging door BofA Merrill Lynch.

De Amsterdamse beurs was de grootste verliezer in Europa. Dat kwam voor een groot deel door de flinke verliezen voor de zwaargewichten ING (2,6%) en ArcelorMittal (-2,2%). Wereldwijd waren de financiële waarden bij de grootste verliezers. In de VS was het wachten op de details van de financiële hervormingswet van de democratische senator Chris Dodd.

KD/SR

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud