Chinese beurs krijgt klap van 6,7 procent

De belangrijkste Chinese aandelenindex ging maandag bijna 7 procent onderuit na enkele slechte bedrijfsresultaten en een bericht dat de banken de geldkraan zouden hebben dichtgedraaid. In Japan gaf de Nikkei-index een mooie openingswinst op na de verkiezingsoverwinning van de Democratische Partij van Japan.

(tijd) -  De Nikkei sloot 0,4 procent lager op 10.492,53 punten. De Topix zakte eveneens 0,4 procent.

Japan, de tweede grootste economie ter wereld, beleeft een politieke aardverschuiving. De Japanse kiezer veegde de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP), die sinds 1955 bijna onafgebroken aan de macht was, bijna van de kaart. De oppositiepartij Democratische Partij van Japan (DPJ) haalde de absolute meerderheid in het Lagerhuis.

De overwinning van de DPJ was alom verwacht. Analisten noemen de ruime overwinning positief, maar niet positief genoeg om de - volgens sommigen al vooruitlopende - winsten op de markten te ondersteunen. De DPJ belooft bij de stimulering van de economie meer koopkracht in de handen van de consument te leggen en minder bij de bureaucraten in Tokio. Daartoe horen onder meer een cashuitkering van omgerekend meer dan 2.000 euro per kind en het opheffen van de tolwegen.

DPJ's winst duwde de yen hoger tegenover de 16 belangrijkste munten. De markt meent dat de nieuwe politieke wind 's lands economie goed zal doen. De duurdere munt was nefast voor de exporteurs van wagens en elektronica. Honda verloor 1,8 procent, Canon zakte 3,2 procent.

CHINA

De meeste andere Aziatische beurzen kleurden rood onder druk van de val van de Chinese aandelen. De Shanghai SE Composite-index eindigde 6,7 procent lager. In Hongkong sloot de Hang Seng-index 2,3 procent lager.

De val in China werd in de hand gewerkt door slechte bedrijfsresultaten. Baoshan Iron & Steel ging 7 procent onderuit na de publicatie van een 93 procent lagere halfjaarwinst. De mijnbouwgroep verklaarde dat de wereldeconomie geen substantieel herstel heeft getoond en dat de fundamenten voor een binnenlands herstel niet stevig zijn.

China Merchants Bank, China's vijfde grootste bank, zag zijn winst voor het derde kwartaal op rij afnemen, tengevolge van krimpende marges op leningen en extra voorzieningen voor wanbetalingen op leningen. China Merchants Bank wil bovendien 22 procent meer kapitaal ophalen dan gepland. Het aandeel van de bank kleurde 6,3 procent rood.

Industrial Bank zag zijn halfjaarwinst 4,9 procent afnemen. Op de beurs resulteerde dat in een verlies van 10 procent.

Verder leed de Chinese beurs onder het bericht in het magazine Caijing dat 's lands banken de geldkraan hebben dichtgedraaid om zeepbellen te vermijden. In augustus zou er voor 200 miljard yuan zijn uitgeleend, tegen 356 miljard in juli en 1.530 miljard in juni.

De Shanghai SE Composite verloor in augustus al 20 procent, de slechtste prestatie van de hele wereld.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud