Consumentenvertrouwen VS weegt op Europa

De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag met beperkte verliezen gesloten. De beurzen klommen in de vroege handel nog wel naar het hoogste peil sinds januari 2001, maar het optimisme smolt weg na de bekendmaking van de cijfers van het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

(tijd) De DJ Stoxx50 moest uiteindelijk 0,3 procent prijsgeven om uit te komen op 3.691,00 punten. De DJ EuroStoxx50 bleeg nagenoeg stabiel: -0,03 procent tot 4.094,97 punten. De Euronext100 verloor 0,18 procent tot 943,18 punten.

In de Verenigde Staten is de index voor het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan - het zogenoemde Michigan Sentiment - over de maand november onder verwachting uitgekomen. Het Michigan Sentiment kwam uit op 92,1, waar economen gepolst door Thomson Financial hadden gerekend op een cijfer van 93,3. In oktober kwam het vertrouwen uit op 93,6. 'Beleggers interpreteren die data als extra bewijzen voor een economische groeivertraging', klinkt het bij analisten.

De olieprijs steeg in Londen even tot boven de grens van 60 dollar nadat de capaciteit van de Trans-Alaska pijplijn werd teruggeschroefd en een boorplatform in de Noordzee werd afgesloten na een gaslek. Uiteindelijk werd een vat Brent-olie in Londen 2,22 procent goedkoper tot 59,05 dollar. De olieprijs reageerde op de Amerikaanse olie- en benzinevoorraden, die de voorbije week meer dan verwacht bleken gestegen. Total verloor 0,9 procent tot 54,35 euro.

Credit Agricole dook ruim 4 procent lager tot 32,90 euro. De op een na grootste bank van Frankrijk zag de nettowinst in het derde kwartaal met 12 procent stijgen en bleef daarmee onder de verwachtingen van de analisten.

De tegenvallende Amerikaanse consumentencijfers lieten vooral hun sporen na bij bedrijven met belangrijke activiteiten in de VS. Het Nederlandse ING verloor 0,8 procent tot 33,30 euro. Alcatel, de Franse telecomaanbieder en bouwer van netwerken, ging 1,15 procent lager tot 10,35 euro.

Een wereldwijde studie van het onderzoeksbureau Gartner naar de verkopen van mobiele telefoons toonde aan dat het marktaandeel van Nokia steeg van 32,5 procent in het derde kwartaal van vorig jaar naar 35,1 procent in het afgelopen kwartaal. Het aandeel won evenzeer: plus 2,28 procent tot 16,14 euro.

Het aandeel van Euronext spurtte 4,60 procent hoger tot 95,45 euro. Euronext en de Amerikaanse beurs NYSE hebben gisteren een overeenstemming bereikt over de samenstelling van het bestuur van de beurs na de fusie. Het orgaan zal bestaan uit elf Europeanen en elf Amerikanen.

De luchtvaardaandelen zaten vandaag in de lift nadat het Australische Qantas is benaderd door twee durfkapitaalgroepen. British Airways won 2,1 procent tot 491 pence. Lufthansa steeg 2,2 procent tot 19,32 euro. Air France-KLM ging 3,2 procent hoger en sloot op 32,25 euro.

Roel Verrycken

Kim Evenepoel

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud