Dalende olieprijs helpt Europa aan derde winst op rij

De Europese beurzen zijn voor de derde dag op rij met winst de beursdag uitgegaan. De luchtvaartsector profiteerde van de daling van de olieprijs. Die kwam er nadat Iran besliste om de 15 gevangengenomen Britse mariniers te laten gaan. Slinkende benzinevoorraden in de VS zorgden nog voor een stijging van de olieprijs, maar het slechte nieuws kon de Europese markten niet meer van winst houden.

(tijd) De DJ Stoxx50 ging 0,3 procent hoger tot 3.762,24 punten. De korf telde 32 stijgers en 15 dalers. 3 aandelen bleven onveranderd. De DJ Euro Stoxx50 won 0,4 procent tot 4261,83 punten en de Euronext100 deed er een half procent bij tot 1010,38 punten. Onder de nationale beurzen ging Frankfurt 0,40 procent hoger en steeg Parijs een half procent. Amsterdam won 0,3 procent en Londen trappelde ter plaatse met een verlies van 0,02 procent.

De olieprijs toonde zich vooral in de namiddaghandel erg volatiel. Eerst ging de prijs fors omlaag toen de Iraanse president Ahmadinejad te kennen gaf de Britse mariniers vrij te zullen laten. Rond half vijf brachten slinkende benzinevoorraden in de VS de olieprijs opnieuw aan het stijgen. Uiteindelijk kostte een vat ruwe Brent in Londen 67,71 dollar, 0,2 procent minder dan maandag.

Vooral de luchtvaartsector profiteerde van de dalende olieprijs. Air France-KLM ging 1,3 procent vooruit tot 35,14 euro, Deutsche Lufthansa deed het nog beter met een klim van 3,3 procent tot 21,37 euro. De energiewaarden gingen dan weer omlaag door de goedkopere olie. Het Britse BP, de tweede grootste energiemaatschappij van Europa, verloor 0,2 procent tot 548 pence. De Franse Totalgroep ging 0,1 procent in het verlies tot 52,7 euro.

De Franse warenhuisketen Carrefour maakte een sprong van 3,4 procent tot 57,67 euro, nadat Thomas Barrack, de oprichter van het investeringsfonds Colony Capital dat samen met miljardair Bernard Arnault een belang van 9,1 procent heeft genomen in Carrefour, bekendmaakte 30 miljard euro te willen halen uit de verkoop van vastgoed. Dat is meer dan wat het vastgoed volgens Carrefour zelf waard is.

Speculatie en geruchten over de verkoop van US Foodservice door Ahold en de daaraan gekoppelde mogelijke fusie met Delhaize joeg de koers van Ahold fors omhoog. Het supermarktconcern ging 3,5 procent hoger tot 9,22 euro, het hoogste punt sinds februari 2003 toen het aandeel instortte door een boekhoudschandaal. Ahold laat momenteel niet in zijn kaarten kijken omtrent de verkoop van US Foodservice, maar een aantal analisten begint te denken dat die verkoop meer zal opleveren dan algemeen verwacht wordt.

DaimlerChrysler, de vijfde grootste automobielfabrikant ter wereld, liet weten opnieuw te praten over een mogelijke verkoop van zijn verlieslatende Chrysler-afdeling. Het aandeel gaf 1 procent prijs tot 61,57 euro.

De Europese telecomgroepen toonden zich onrustig, nadat maandag bekendraakte dat Amerikaanse en Mexicaanse investeerders interesse toonden in Telecom Italia. Telecom Italia deed het goed met een stijging van 1,5 procent tot 2,41 euro. Het gerucht doet ondertussen de ronde dat ook Deutsche Telekom geïnteresseerd zou zijn in de Italiaanse telecomgigant. Deutsche Telekom klom 0,6 procent tot 13,02 euro. France Telecom steeg eveneens, met 0,25 procent tot 20,47 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud