Dexia dringt verlies Bel20 terug

©Photo News

Op Euronext Brussel koerst de Bel20 tegen het middaguur ruim 2 procent lager na een rally van zes dagen. De beurs heeft last van winstnemingen, zwakke Europese bedrijfsresultaten en dito macrocijfers. Eerder op de dag koersten de Aziatische beurzen wel fors hoger, onder andere door de verkiezingskoorts in de VS.

(tijd) - De Brusselse beurs nam na een winstreeks van zes dagen duidelijk gas terug. Zwakke bedrijfsresultaten overschaduwden de overtuigende overwinning van Barack Obama. De Europese diensten- en industriesector en de Duitse dienstensector toonden een groter dan verwachte krimp.

De Bel20 sloot 1,5 procent lager op 2.199,43 punten. In het laatste uur werd het verlies van meer dan 2 procent beperkt dankzij de koersopstoot van Dexia. Het aandeel van de Frans-Belgische bankgroep schoot 12,9 procent hoger tot 5,28 euro nadat de Belgische regering bekendmaakte dat zij tot 240 miljard euro aan staatsgaranties toestaat aan Dexia en Fortis. Voor Dexia werkt België samen met Frankrijk en Luxemburg. De overheid neemt 60,5 procent van de inspanning op zich, wat neerkomt op 90 miljard euro. Bij Fortis gaat het om 150 miljard.

Hoewel de staatsgarantie voor Fortis Bank, onderdeel van het Franse BNP Paribas, geen uitstaans heeft met de Fortis-holding, trok het aandeel van die laatste in het laatste handelsuur stevig door en sloot 7,4 procent hoger op 1,15 euro.

KBC (-0,7% tot 34,76 euro) bleef recht ondanks forse koersdoelverlagingen bij ING en JPMorgan. Analist Albert Ploegh van ING Wholesale Banking verlaagt zijn koersdoel van 79 tot 44 euro. Zijn advies blijft kopen. 'De voornaamste onzekerheden zijn de verwachtingen in Centraal- en Oost-Europa en Rusland, en de portefeuille gestructureerde kredieten (ABS/CDO's)', aldus Ploegh. Bij JPMorgan gaat het koersdoel van 110 naar 37 euro. Het advies wordt naar beneden herzien van ‘overweight’ naar ‘underweight’.

Bierbrouwer InBev was de grootste verliezer met een val van 13,5 procent tot 29,15 euro. Sectorgenoot Carlsberg verlaagde zijn omzet- en winstverwachtingen voor het volledige boekjaar na een zwak derde kwartaal. InBev rapporteert donderdag voorbeurs zijn derdekwartaalcijfers. Analisten kijken vooral uit naar het verloop van de overname van de Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch.

Ook Bekaert (-6,8% tot 75,23 euro) had het zwaar te verduren. Het staaldraadbedrijf geeft vrijdag een update over het derde kwartaal. Vanmorgen verlaagde KBC Securities zijn koersdoel van 125 tot 105 euro. Analist Wouter Vanderhaeghen verlaagde zijn prognose voor de winst per aandeel voor 2009 met zowat 10 procent wegens de snel verslechterende economische omgeving en de volatiliteit van de grondstoffenprijzen. Bekaert had mogelijk ook last van de minder dan verwachte resultaten van staalproducent ArcelorMittal en de zwakke vooruitzichten voor het vierde kwartaal.

Nyrstar was andermaal in trek (+3,8% tot 3,53 euro). Het aandeel verdubbelde op een week tijd, na de zware afstraffing sinds de beursgang in oktober vorig jaar.

Op de brede markt dook TiGenix 10,8 procent lager tot 3,40 euro. Het aandeel scheerde de voorbije dagen hoge toppen in de aanloop naar de trading update nabeurs. Die bleek negatief uit te draaien. Tigenix zal nog zo'n zes maanden langer moeten wachten op zijn eerste omzet. De European Medicines Agency (EMEA) zal voor de zomer van 2009 een advies vellen over ChondroCelect, een manier om kraakbeenletsels te herstellen. Aanvankelijk was dat advies voorzien voor november.

Thenergo verloor 3,6 procent tot 4,53 euro, na de trading update van dinsdagavond. Daaruit bleek dat de Antwerpse specialist in duurzame energie sinds juni zijn energiepark met 5 operationale sites heeft uitgebreid.

Tessenderlo kreeg een tik van 3,9 procent tot 30,29 euro. Sectorgenoot Ciba ontgoochelde vanmorgen over het derde kwartaal.

Op de Vrije markt werd Archimède nog eens verhandeld, voor het eerst sinds 29 september. Het aandeel plofte, bij een volume van 570 stuks, 75 procent lager op 0,5 euro.

Sebastien Rousseau
Peter De Groote

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud