Advertentie

Dexia houdt verlies Bel20 op minimum

Dankzij Dexia is het verlies van de Bel20 minimaal (Foto Lieven Van Assche) ©Lieven Van Assche

Op Euronext Brussel presteert de Bel20 beduidend beter dan de Europese indices. De sterke prestatie van Dexia zorgt ervoor dat de sterindex slechts een miniem verlies incasseert. De bank gaat tegen de Europese trend in hoger nadat een nieuwe horde werd genomen in het verkoopproces van FSA.

(tijd) - Kort na 10 uur verliest de Bel20 0,1 procent tot 1.705,89 punten. De index telt 11 stijgers en 9 dalers. Dat de balans toch omslaat in het voordeel van de dalers, is te wijten aan het grotere relatieve gewicht van die dalers binnen de index.

Zo zakken AB InBev en GDF Suez, die maandag nog de sterkhouders waren, vandaag respectievelijk met 0,8 en 1,7 procent weg. Ook Delhaize, het tweede grootste aandeel binnen de Bel20, gaat lager: het aandeel verliest 0,7 procent en zakt zo terug onder de kaap van 50 euro (49,45 euro).

Dexia is met ruime voorsprong de sterkste stijger. Het aandeel wint 5 procent tot 2,20 euro. De aandeelhouders van het Amerikaanse Assured Guaranty zetten maandag het licht op groen voor de overname van Financial Security Assurance (FSA), de probleemdochter van Dexia. Daarmee komen de Amerikanen alweer een stap dichter bij het inlijven van de obligatieverzekeraar. Het is nu nog wachten op een goedkeuring door een aantal Amerikaanse instanties. Afgelopen weekend kwam die goedkeuring er alvast van het New York State Insurance Department.

Ook KBC koerst vlot hoger. Het aandeel wint 3,9 procent tot 9,50 euro. Daarmee herstelt het aandeel verder van de zware verliezen die het begin maart slikte. Fortis kan niet volgen en zakt 0,6 procent tot 1,25 euro. Ook elders in Europa gaan de financiële aandelen lager, nadat American Express maandagavond liet weten dat het aantal wanbetalers toeneemt.

Het aandeel Belgacom noteert nagenoeg onveranderd op 23,58 euro (+0,06%). Beleggers worden duidelijk niet warm van het nieuws dat het telecombedrijf een belang van 40 procent heeft genomen in Tunz, een specialist in mobiele betalingen.

Hetzelfde verhaal bij Bekaert, dat 0,2 procent hoger gaat tot 47,38 euro. Het staaltechnologiebedrijf wil minimaal 150 miljoen en maximaal 300 miljoen euro ophalen met de uitgifte van twee obligatieleningen in België en Luxemburg.

Dan doet RHJ International het op de brede markt stukken beter. Het aandeel veert 5,7 procent op tot 2,77 euro nadat het bedrijf voorbeurs aankondigde dat het voor maximaal 5,65 miljoen euro aandelen gaat inkopen. Met dat bedrag kan het bedrijf maximaal 1.710.910 eigen aandelen inkopen, goed voor 2 procent van het totale aantal uitstaande aandelen. RHJ koopt de aandelen in om ze in de toekomst uit te keren aan het eigen personeel of aan het personeel van aan de holding verbonden ondernemingen. Het inkoopprogramma gaat in principe nog deze maand van start.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud