Diensten VS verpesten sfeer op Europese beurzen

©REUTERS

De Europese beurzen zijn donderdag licht lager gesloten. Slecht nieuws over de dienstensector in de VS en de eerste stapjes van de Europese Centrale Bank (ECB) richting exit toomden het aanvankelijke optimisme van beleggers in de ochtendhandel in.

(tijd) - De ECB besliste een aantal buitengewone maatregelen terug te schroeven en verhoogde de groeiprognose voor de eurozone in 2010. Banken kunnen in december nog één keer lenen voor een periode van twaalf maanden. Deze keer niet aan een vaste rente van 1 procent, maar aan een variabele gemiddelde rente over het komende jaar. De rente blijft voorlopig stabiel op 1 procent, maar waarnemers verwachten dat de ECB richting een renteverhoging evolueert. De euro zakte licht, maar de markten hadden de beslissing reeds grotendeels ingecalculeerd.

Het slechte macro-nieuws uit de VS had wel duidelijk een negatieve impact op de beurzen. De dienstensector in de VS, goed voor ruim drie kwart van de Amerikaanse economie, kromp onverwacht in november. Dat blijkt uit cijfers van het Institute for Supply Management dat op maandelijkse basis peilt naar het vertrouwen van de aankoopdirecteuren. De ISM-index voor de dienstensector zakte van 50,6 in oktober tot 48,7 punten. Een cijfer onder de 50 wijst op een krimp.

De EuroStoxx50 sloot nagenoeg stabiel op 2.876,14 punten en de brede Stoxx600 leverde 0,2 procent in tot 246,33 punten. Banken en autoproducenten eindigden in de hogere regionen, de mijnbouwers hinkten zwaar achterop.

Het nieuws dat Bank of America van plan is 45 miljard dollar staatssteun terug te betalen gaf ook de banken in Europa een duwtje in de rug. Bank of America haalt 18,8 miljard dollar op via een kapitaalverhoging en wendt daarnaast 26,2 miljard dollar 'liquiditeit op overschot' aan voor de terugbetaling.

De Britse banken Lloyds Banking (+6,25%), Royal Bank of Scotland (+4,7%) en het Zwitserse Julius Baer (+5,3%) hoorden bij de sterkste stijgers in de Stoxx600-bankenindex.

De autoverkopen in Europa stegen de voorbije maand met 30 tot 50 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In november 2008 bereikten de autoverkopen een dieptepunt, zodat de vergelijking gemakkelijk is. Bovendien werden de verkopen opgesmukt door de overheidsstimuli, zoals de schrootpremies, die her en der worden afgebouwd of stopgezet. De verkopers van auto's en onderdelen voor auto's trokken desondanks hoger.

PSA Peugeot Citroën was een uitzondering op de regel: het aandeel verloor 2,7 procent tot 23,92 euro. PSA Peugeot Citroën liet weten dat het in onderhandeling was met Mitsubishi Motors over een strategisch partnerschap. De twee autobouwers werken vandaag al samen voor de ontwikkeling van elektrische wagens, vier-wiel-aandrijving en hebben een Russisch joint venture. De gesprekken gaan over een verdere verstrengeling van de belangen door een uitwisseling van aandelen. Hierdoor zou PSA Peugeot Citroën toegang krijgen tot productiefaciliteiten in Japan en een instap van PSA Peugeot Citroën zou het kapitaal van Mitsubishi versterken. Analisten vrezen dat Mitsubishi als partner te klein is om PSA Peugeot Citroën om echt te profiteren van de groei in de Aziatische markten.

Xstrata, een van de grootste koperproducenten ter wereld, kondigde aan dat het volgend jaar zijn kapitaalinvesteringen met 89 procent optrekt tot 6,8 miljard dollar. Daarvan is 4,9 miljard dollar bestemd voor de uitbreiding van projecten voor de ontginning van koper, nikkel en steenkool. De in het Zwitserse Zug gevestigde mijnbouwgroep sloot in Londen 3,8 procent lager op 1.104 pence. De (hoop op een) economische heropleving deed de koperprijs dit jaar ruimschoots verdubbelen. Ook andere grondstoffengerelateerde waarden, zoals Rio Tinto (-0,13%) en BHP Billiton (-0,5%), verloren terrein. Vedanta daarentegen schreef er 0,2 procent bij tot 2.450 pence.

IDW

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud