Dollar op laagste peil in een jaar

©EPA

De Amerikaanse dollar is zowel tegenover de euro als tegenover een korf van zes belangrijke munten gedaald tot het laagste peil sinds september vorig jaar. De stijgende risicoappetijt van beleggers en de lage Amerikaanse rente ondermijnen het groene biljet.

De zwakte van de dollar deed de euro even stijgen tot 1,4767 dollar. Ook de zogenaamde dollarindex noteerde het jongste jaar nooit zo laag. Die index vergelijkt de waarde van de Amerikaanse dollar met de munten van zes belangrijke handelspartners van de VS. Dat zijn de euro, het pond, de yen, de Canadese dollar, de Zweedse kroon en de Zwitserse frank.

De dollar profiteert veel minder dan enkele maanden geleden van zijn status van veilige munt, omdat beleggers de jongste weken steeds meer risico's nemen. Het optimisme over de wereldeconomie overtuigt veel beleggers aan aandelen te kopen.

Voorts zet de lage Amerikaanse rente beleggers ertoe aan om via dollars zogenaamde carry trades te financieren. Ze ontlenen tegen een lage rente Amerikaanse dollars en beleggen de opbrengst in hoogrentende munten, zoals de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar.

Dergelijke transacties ondermijnen de Amerikaanse dollar en ondersteunen hoogrentende munten. Tot voor kort werden veel carry trades gefinancierd met leningen in yen. Maar aangezien de driemaandsrente voor Amerikaanse dollars nu lager is dan de vergelijkbare rente voor yens, gebruiken beleggers steeds meer dollars. WV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud