Dollar op laagste peil in vier maanden

(tijd-nieuwslijn) - De Amerikaanse dollar is op de wisselmarkten tegenover de euro gezakt tot het laagste peil in vier maanden.

De euro noteerde om 18.10 uur aan USD 0,9021, het hoogste peil sinds begin januari.

Analisten halen verschillende redenen aan voor de verzwakking van de dollar. De belangrijkste is dat de Amerikaanse economie waarschijnlijk minder sterk zal groeien dan eerder gedacht. Analisten leiden dat af uit de cijfers over het Amerikaanse BBP, die vorige vrijdag werden bekendgemaakt. Daarin was een belangrijk deel van de groei afkomstig van voorraadcorrecties van bedrijven. Het verbruik van de gezinnen, de belangrijkste component van het BBP, nam in het eerste kwartaal slechts toe met 3,5% op jaarbasis, terwijl de globale groei 5,8% op jaarbasis bedroeg. Die trend ligt in de lijn van de bezorgdheid van Fed-voorzitter Greenspan, die in zijn laatste toespraken herhaaldelijk de vrees uitsprak dat de eindvraag van de consumenten niet sterk genoeg is om een snel economisch herstel op gang te brengen.

Een tweede reden, die door analisten wordt aangehaald, is dat de Amerikaanse aandelen duur geprijsd blijven, waardoor buitenlanders minder geneigd zijn om in de VS te investeren. Ook het hoge tekort op de Amerikaanse lopende rekening zorgt voor ongerustheid.

Verder blijft de Amerikaanse rente heel laag, wat ook een teken is dat de Fed niet veel vertrouwen heeft in een snel economisch herstel. Bovendien ligt de rente elders hoger, wat daar een hogere opbrengst geeft voor beleggers.

Tenslotte blijft er de dreiging van terroristische aanslagen, die vooral op de VS weegt, schrijven analisten.

Deze week komen er nog een aantal belangrijke macro-economische cijfers, die de richting van de dollar kunnen bepalen. Zo is er dinsdag de index van het consumentenvertrouwen, woensdag de ISM-index en vrijdag de werkgelegenheid en de werkloosheidsgraad.

Woensdag legt minister van Financien Paul O'Neill ook een verklaring af over de wisselkoerspolitiek. Als O'Neill ook maar enigszins zou afwijken van de traditionele 'sterkedollarpolitiek', dan zou dat voor de Amerikaanse munt zware gevolgen kunnen hebben, waarschuwen analisten. Zij denken evenwel dat O'Neill dat niet zal doen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud