Dollar trekt Europese beurzen lager

De Europese beurzen zijn voor de vierde dag op rij met verlies geeindigd. Het negatieve sentiment is voornamelijk te wijten aan de dollar, die wegglijdt tegenover de euro en ook terrein verliest tegenover het pond.

(tijd) Beleggers en analisten vrezen dat de terugval van de dollar de winsten van exportgerichte bedrijven zal ondermijnen. Een zwakke dollar erodeert de waarde van de export naar de VS, die een vijfde van de Europese omzet vertegenwoordigt en daarmee de grootste exportmarkt is.

De vraag naar euro's neemt toe omdat de markt op een volgende rentestap in Europa rekent, terwijl in Amerika zelfs al over een rentedaling wordt gesproken.

De dollar verloor vandaag voor de vijfde dag op rij terrein tegenover de euro, de langste verliesreeks in zeven maanden. Na het slot in Europa noteerde de euro 0,2 procent duurder tot 1,3119 dollar.

De DJ Stoxx50 eindigde 1,5 procent lager op 3.596,47 punten. De DJ Eurostoxx ging er met 1,7 procent op achteruit tot 379,21 punten, en de Euronext100 speelde 1,4 procent kwijt tot 920,66 punten.

De nationale indexen zaten unaniem in het rood. Londen verloor 1,2 procent en Parijs 1,5 procent. Frankfurt daalde 1,8 procent en Amsterdam 1,4 procent.

De zwakkere dollar trof vooral bedrijven met veel uitvoer naar de VS.

Zo ging het Britse defensieconcern BAE Systems 3,1 procent lager tot 391 pence. Bijna 40 procent van de inkomsten van BAE komt uit Noord-Amerika. Bovendien liet het Britse Antifraudebureau weten dat een onderzoek naar de contracten van het bedrijf met Saudi-Arabie wordt verdergezet.

Bayerische Motoren Werke (BMW) ging 2,3 procent lager tot 41,82 euro. 's Werelds grootste producent van luxewagens haalt een kwart van zijn omzet uit Noord-Amerika. DaimlerChrysler, de producent van Mercedes en Jeep, zakte 2,9 procent tot 44,15 euro. De autobouwer noteert een kwart van zijn omzet in de VS.

Het Britse concern Hanson, de grootste producent van zand en grind voor de bouwsector, speelde 2,9 procent kwijt tot 719,5 pence. De VS is de grootste markt voor Hanson.

Nokia, de grootste producent van gsm-toestellen, ging 3,0 procent lager tot 15,52 euro. De VS vertegenwoordigt ongeveer 8 procent van de omzet van het Finse bedrijf.

Siemens, het grootste engineeringbedrijf van Europa, speelde 2,6 procent kwijt tot 72,50 euro, omdat de VS een vijfde van de groepsomzet oplevert.

De Duitse chemiereus Bayer won 1,6 procent tot 39,70 dollar na meevallende kwartaalcijfers. Bayer heeft in het derde kwartaal van 2006 als gevolg van integratiekosten en hogere rentelasten voor de overname van Schering de nettowinst met 35 procent zien dalen. Met 320 miljoen euro kwam de winst echter hoger uit dan analisten hadden voorzien. Zij gingen gemiddeld uit van 201 miljoen euro.

LVHM Moet Hennessy Louis Vuitton zakte met 2,9 procent tot 79,55 euro. Het grootste luxegoederenconcern ter wereld kreeg van Deutsche Bank het advies sell mee, wegens een gestagneerde consumptie in Japan en een vertragende groei in de VS en China voor de cognac-afdeling.

Het volatiele Franse luchtvaartconcern EADS, het moederbedrijf van Airbus, daalde met 3,4 procent tot 22,45 euro, nadat het 's morgens nog met winst was gestart. Volgens geruchten is de Franse overheid van plan zijn belang in EADS op te drijven.

RWE, het op een na grootste nutsbedrijf in Duitsland, ging 0,6 procent lager tot 85,82 euro, nadat het in vroege handel nog was gestegen op basis van speculatie dat het mogelijk een overnamebod krijgt. Bovendien schreef Morgan Stanley dat beleggers het aandeel zouden moeten kopen omwille van de winstvooruitzichten van het bedrijf. RWE was vrijdag wel al ruim 3 procent gestegen na het bericht over het overnamebod in de krant Rheinische Post.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud