Advertentie

Dow besluit hobbelige sessie nipt positief

©REUTERS

De beurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, terwijl ze met duidelijke verliescijfers van start waren gegaan. Halverwege de sessie keerde het tij, toen er na de karrenvracht slecht nieuws ook goed nieuws was over Bank of America en Citigroup. Retailers en luchtvaartaandelen profiteerden van een daling van de olieprijs.

Europese beurzen zetten verliesreeks voort (tijd) - De Dow Jones sloot 0,15 procent hoger op 8.212,49 punten na tussentijds even onder de 8.000 punten te zijn gezakt. De S&P500 eindigde 0,1 procent in de plus op 843,74 punten. De Nasdaq deed beter met een winst van 1,5 procent tot 1.511,84 punten.

Het was een wispelturige sessie in New York. De indices openden diep in het rood, vooral onder invloed van enkele grote financials. Beleggers maakten zich grote zorgen dat de Amerikaanse overheid opnieuw een fors bedrag zou moeten pompen in Bank of America. The Wall Street Journal schreef vanmorgen dat de bankgroep op het punt stond Amerikaanse staatssteun te ontvangen. Bank of America zou daar al in december om hebben gevraagd. De instelling was in geldnood gekomen door de overname van de zakenbank Merrill Lynch in september. Berichten dat het benodigde steunbedrag ‘slechts’ 15 miljard dollar zou bedragen, bedaarden de gemoederen. Het koersverlies kromp weliswaar, maar Bank of America sloot toch nog 18,4 procent lager op 8,32 dollar.

Ook over Citigroup was er grote bezorgdheid. Er zijn meer en meer aanwijzingen dat de bankgroep voor een zware afslanking staat. Dinsdag stemde Citigroup in met de verkoop van een controlebelang in haar effectenmakelaarsdochter Smith Barney aan Morgan Stanley. Geruchten dat Citigroup zou worden genationaliseerd, werden donderdag door instelling zelf echter ontkend. Hierdoor herstelde het aandeel tijdelijk wat. Citigroup sloot niettemin 15,45 procent lager op 3,83 dollar. Vrijdag maakt de groep haar kwartaalcijfers bekend evenals een strategisch plan.

JPMorgan hield aanvankelijk stand, maar eindigde toch ook in het rood. De bank presteerde beter dan verwacht in het vierde kwartaal, dankzij een boekhoudkundige meerwaarde. JPMorgan sloot 6,1 procent lager op 24,34 dollar.

De olieprijs viel in New York fors terug, op een bepaald ogenblik zelfs met 10 procent. De OPEC verwacht dat de consumptie van haar olie dit jaar met 4,2 procent zal dalen. Consumentgerichte aandelen stegen op dit nieuws. Home Depot won 4,1 procent en Delta Air Lines 6,6 procent.

Computergigant Apple zakte 2,3 procent weg tot 83,38 dollar. Woensdag nabeurs maakte de maker van de iPod en de iPhone bekend dat ceo Steve Jobs tot eind juni met ziekteverlof gaat.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud