Dow breekt met winstreeks van zeven dagen

Wall Street is maandag lager gesloten. Beleggers namen een adempauze na de recente koersstijgingen op de Amerikaanse beurs. Ook de hoge olieprijs drukte de stemming. De Dow nam zo afscheid van een winstreeks van zeven aaneengesloten handelsdagen.

(betten) Aanvankelijk klom de blue chip-index kort na de openingsbel voorzichtig richting de 13.000-puntengrens. De winst werd echter uit handen gegeven. Toch was er van een fors verlies geen sprake. Fusienieuws rond ABN AMRO en AstraZeneca stutte het sentiment.

De Dow Jones-index verloor uiteindelijk 0,3% op 12.919,40 punten, terwijl de breed samengestelde S&P 500-index 0,2% moest inleveren op 1.480,93 punten. De technologiezware Nasdaq daalde met 0,1% naar 2.523,67 punten.

Op de obligatiemarkt sloot de tienjarige Amerikaanse T-bond 5/32 hoger op 96-21/32, bij een rendement van 4,62%. De euro verloor 0,1% ten opzichte van de dollar op USD 1,3575. De olieprijs op de Newyorkse termijnmarkt steeg met 2,8% naar USD 65,89. Spanningen in Nigeria, de grootste olieproducent van Afrika, dreven de prijs op.

ABN AMRO en Barclays hebben een overeenkomst gesloten over de overname van ABN. De twee banken zijn het eens geworden over een overnamebod ter waarde van EUR 67 miljard. In de nieuwe fusieonderneming, die de naam Barclays zal dragen, zullen aandeelhouders ABN 48% bezitten en aandeelhouders Barclays 52%.

ABN AMRO verkoopt als onderdeel van de transactie zijn Amerikaanse dochter LaSalle aan Bank of America voor USD 21 miljard in contanten. LaSalle is het middelpunt van de Amerikaanse activiteiten van ABN AMRO. Het aandeel Bank of America sloot 1,0% lager op USD 50,51.

Het Brits-Zweedse farmacieconcern AstraZeneca neemt zijn Amerikaanse branchegenoot MedImmune over voor in totaal USD 15,2 miljard. AstraZeneca biedt USD 58 per aandeel in contanten voor MedImmune. Het bod biedt een premie van 21% ten opzichte van de slotkoers van USD 48,01 van afgelopen vrijdag. Het aandeel MedImmune won 17,8% tot USD 56,57.

Elders in de farmasector deed Pfizer het een stuk minder goed. Het aandeel verloor 2,3% na een afwaardering door Prudential Equity Group. De zakenbank heeft het advies voor Pfizer verlaagd van overweight naar neutral weight. Het aandeel was de op een na grootste daler binnen de Dow Jones en liet alleen General Motors (-3,2%) voorgaan.

Ook collega-Dow-fonds Exxon Mobil (-0,7%) werd afgewaardeerd, maar reageerde daarop minder sterk dan Pfizer vanwege de oplopende olieprijs.

Grootste stijger binnen de blue chip-index was IBM (+0,7%). Ook hierbij was een analistenrapport de aanjager van de koersbeweging. Lehman Brothers heeft het aandeel opgewaardeerd van equal weight naar overweight. Andere winnaars waren McDonald's (+0,6%) en United Technologies (+0,4%).

Naast advieswijzigingen, kleurden ook bedrijfscijfers de dag. Zo heeft Kimberly-Clark, producent van onder meer Huggies-luiers, Kleenex-tissues en Page-toiletpapier, in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van USD 452 miljoen, 64,3% meer dan de USD 275,1 miljoen een jaar eerder.

De Amerikaanse producent van levensmiddelen zag de winst per aandeel harder stijgen dan analisten hadden voorzien. Exclusief buitengewone posten steeg deze van USD 0,93 tot USD 1,03, tegen een verwachte USD 1,01. Desondanks verloor het aandeel 1,2% op USD 71,10.

Na het slot van de handel op Wall Street openden Amgen (+0,4%), Texas Instruments (+0,1%) en Juniper Networks nog de boeken. De laatste kreeg in aanloop daarnaar een adviesverhoging van UBS, van neutral naar buy. Het aandeel werd hiervoor beloond met een plus van 2,9% op USD 21,11.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud