Dow Jones boekt historische dagwinst

Foto Bloomberg

De Dow Jones zette maandag zijn grootste dagwinst in de geschiedenis neer. De index sloot 11,1 procent hoger op 9.387,61 punten. Ook de andere graadmeters op Wall Street en de beurzen in Europa boekten forse winsten nadat overheden en centrale banken het afgelopen weekend het financiële systeem te hulp schoten.

(tijd) - De beurzen over heel Europa sloten maandag fors hoger nadat overheden en centrale banken nieuwe stappen zetten in de strijd tegen de financiële crisis. De Bel20 steeg met 9,5 procent en zette de op twee na grootste procentuele winst ooit neer.

Plan

De leiders van de eurozone hebben zondag een gezamenlijk plan goedgekeurd om de bankencrisis het hoofd te bieden. Maandag maken verschillende Europese landen, met Duitsland en Frankrijk op kop, plannen bekend voor een injectie van overheidskapitaal in de eigen banken. Bovendien staat de eurolanden zeker tot eind dit jaar zelf garant voor de interbancaire kredieten.

Daarnaast stellen de Federal Reserve, de ECB, de Bank of England, de Bank of Japan en de Zwitserse nationale bank in een gecoördineerde actie onbeperkt dollars ter beschikking stellen van financiële instellingen. Bedoeling is de spanningen op de geldmarkten te kalmeren.

In het Verenigd Koninkrijk is eend grootscheepse bankenreding bezig waarbij de overheid 37 miljard pond injecteert in Royal Bank of Scotland, HBOS en Lloyds TSB. Ook in Duitsland staat een reddingsplan op stapel, mogelijk ter waarde van 400 miljard euro.

De Eurostoxx 50 won 11 procent, terwijl de Stoxx50 10,8 procent hoger sloot. In Parijs, Frankfurt en Amsterdam wonnen de beurzen allemaal meer dan 10 procent. Londen klom meer dan 7 procent.

De bankwaarden namen het voortouw. De wereldwijde maatregelen van overheden en centrale banken om het financiële systeem weer vlot te trekken duwt de interbancaire rente, die de afgelopen weken historisch hoog piekte, opnieuw lager. Beleggers putten daaruit vertrouwen en kochten opnieuw bankaandelen. 

Brussel

Op Euronext Brussel sloot de Bel20 9,5 procent hoger op 2.324,80 punten. Op Nyrstar (-2,6% tot 3,34 euro) en Colruyt (-0,7% tot 170 euro) na sloten alle waarden in de Brusselse sterindex op winst. GDF Suez (+25% tot 30,37 euro), dat vorige week nog zware klappen kreeg, en KBC (+18,3% tot 40,88 euro) stegen het meest.

De handel in Fortis werd maandag nog niet hervat. Het is nog steeds wachten op het persbericht. Dinsdag zou het aandeel dan weer noteren, na een onderbreking van 6 beursdagen.

Wall Street

Ook in New York veerden de koersen opnieuw op na een van de slechtste beursweken aller tijden. De Dow Jones, de Nasdaq en de S&P500 sloten meer dan 11 procent hoger. De S&P500 liet de grens van 1.000 punten opnieuw achter zich en de Dow Jones kende zijn grootste dagwinst in de geschiedenis.

De bankaandelen deden het uitermate goed, samen met de autobouwer General Motors en Ford. Die schoten hoger na fusiegeruchten. General Motors zou fusiegesprekken voeren met Chrysler, terwijl Ford eraan zou denken zijn belang in het Japanse Mazda van de hand te doen.

Morgan Stanley won 87 procent nadat het de instap van het Japanse Mitsubishi UFJ heeft afgerond.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud