Dow Jones mag dromen van 10.000-grens

De beurzen in New York maakten maandag komaf met een driedaagse verliesreeks. Een stroom overnamenieuws overtuigde beleggers dat de financiële markten de impasse van enkele maanden geleden achter zich hebben gelaten. 'Het is altijd goed nieuws als je geld de markt ziet instromen', zei een analist.

Abbott Laboratories, dat de farmatak van het Belgische Solvay overneemt voor 5,2 miljard euro, liep in de kijker. Met de overname wil het bedrijf zijn afhankelijkheid van topmiddel Humira verminderen, en de aanwezigheid in de groeimarkten versterken. Belgische analisten vinden dat de prijs voor Solvay aan de lage kant ligt. Abbott lijkt dus een goede deal uit de brand te hebben gesleept, iets waar ook beleggers van overtuigd zijn. Ze stuurden het aandeel van de Amerikaanse farmareus 2,6 procent hoger tot 48,58 dollar.

Nog in de farmasector ging ook Johnson & Johnson (+1,1% tot 61,27 dollar) winkelen in Europa. De Amerikaanse farmagigant verwierf 18 procent van het Nederlandse biotechbedrijf Crucell, in een samenwerkingsovereenkomst rond griepvaccins. Ook chemiewaarde GenTek (+39,9% tot 37,77 dollar) profiteerde van overnamenieuws. Het bedrijf laat zich overnemen door een private equity-speler.

De producent van kopieerapparaten Xerox neemt Affiliated Computer Services (ACS), een leverancier van IT-diensten, over voor 6,4 miljard dollar (4,4 miljard euro) in aandelen en contanten. Xerox betaalt met 63,11 dollar per aandeel een premie van 34 procent op de slotkoers van vrijdag. De overname moet de inkomstenstroom uit diensten versterken voor Xerox.

Beleggers dumpten massaal Xerox-aandelen. Het aandeel zakte bijna 15 procent. Sommige analisten vinden het bod te hoog. ACS maakte de omgekeerde beweging (+14% tot 53,86), maar bleef wel duidelijk onder het bod van Xerox hangen.

Netwerkspecialist Cisco (+4,4%) kon profiteren van een adviesverhoging bij Barclays. De bank raadt aan om de aandelen van Cisco op te bouwen, waar ze eerder nog een neutrale houding aannamen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud