Dow Jones sluit boven 13.000 punten

Op Wall Street is de Dow Jones voor het eerst in de geschiedenis boven de 13.000 punten uitgestegen. Nieuws dat Alcoa overweegt een bedrijfsonderdeel te verkopen, duwde de index naar nieuwe recordhoogten. Ook hoger dan verwachte kwartaalcijfers van Amazon.com zorgden voor optimisme in New York.

(betten) De Dow voegde uiteindelijk 135,95 punten toe, om te eindigen op 13.089,89 (+1,05%). Het hoogste punt van de dag lag op 13.107,45. De blue chip-index is over de afgelopen zes maanden met ruim 1.000 punten opgelopen. De S&P 500 steeg woensdag met 1,0% naar een stand van 1.495,42, terwijl de technologiezware Nasdaq 0,9% won op 2.547,89 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond sloot 5/32 lager op 96-22/32, bij een rendement van 4,62%. De euro noteerde bij het slot vrijwel onveranderd ten opzichte van de dollar op USD 1,3638. Een vat ruwe olie in New York werd 2,0% duurder op USD 65,84. De prijsstijging was te wijten aan een groter dan verwachte daling van de Amerikaanse benzinevoorraden in de afgelopen week.

Onbetwiste winnaar binnen de Dow Jones was Alcoa. Het aandeel schoot met 5,15% omhoog. De Amerikaanse aluminiumproducent overweegt zijn actviteiten op het gebied van verpakkings- en consumententoepassingen te verkopen. Ook onderzoekt het bedrijf de strategische alternatieven voor zijn elektrische divisie en automotive-activiteiten.

Andere grote stijgers waren IBM (+3,0%) en American Express (+2,3%). IBM profiteerde van tegenvallende kwartaalresultaten van concurrent Sun Microsystems (-11,3%). Olieproducent Exxon Mobil (+1,7%) werd beloond voor een verhoging van zijn kwartaaldividend. De dertig fondsen tellende Dow kende slechts twee verliezers; Procter & Gamble (-0,3%) en 3M (-0,04%).

Elders op Wall Street wisten Amazon.com en PepsiCo, die beide met cijfers naar buiten kwamen, positief te verrassen. Het aandeel Amazon won maar liefst 25,9% op USD 56,36, terwijl Pepsico het moest doen met een plus van 0,8%.

Amazon behaalde in het eerste kwartaal een winst van USD 111 miljoen, een ruime verdubbeling ten opzichte van de USD 51 miljoen over dezelfde periode een jaar eerder. De winst per aandeel van de internetretailer steeg van 0,12 tot USD 0,26. Analisten gingen uit van een winst per aandeel van USD 0,15. Ook de omzet van USD 3 miljard kwam boven verwachting uit.

PepsiCo zag de winst in de eerste drie maanden van het jaar stijgen met 15,7% naar USD 1.096 miljoen. De Amerikaanse producent van frisdranken en snacks boekte een winst per aandeel van USD 0,65. De omzet steeg met 9% naar USD 7,35 miljard. Analisten gingen gemiddeld uit van een winst per aandeel van USD 0,61 en een omzet van USD 7,18 miljard.

Ook Corning maakte kwartaalcijfers bekend. De grootste producent van glasvezelkabels ter wereld boekte een winststijging van 27,2%. Ook zonder een bijzondere last die in de resultaten zat, was de winst minder groot dan analisten hadden voorzien. Toch dikte het aandeel 5,3% aan.

Tandpasta- en zeepproducent Colgate-Palmolive presteerde in lijn met de verwachtingen. De nettowinst exclusief bijzondere posten steeg met 13% tot EUR 421,1 miljoen. De omzettoename van 12% overtrof de analistenconcensus. Het aandeel verloor echter 0,7% op USD 67,44.

Ook Anheuser-Bush, dat met 2,8% daalde, kreeg een tik op de vingers. De bierbrouwer, bekend van het merk Budweiser, boekte een kleiner dan verwachte winst- en omzetstijging in het eerste kwartaal.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers gemengde berichten voorgeschoteld. Enerzijds stegen de orders voor duurzame goederen in maart sterker dan verwacht, anderzijds werden er minder nieuwe huizen verkocht dan verwacht in diezelfde maand. Meevaller was wel dat het aantal verkochte huizen voor het eerst in drie maanden een stijging liet zien.

Twee uur voor het slot van de handelsdag werd ook nog het Beige Book van de Federal Reserve vrijgegeven. Uit het rapport, vernoemd naar de kleur van zijn kaft, bleek dat de meeste regio's in de Verenigde Staten slechts een 'bescheiden of gematigde groei' tonen. De inflatie is over het algemeen stabiel gebleven, aldus de Fed.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud