Dow Jones verliest 3,6 procent

De verkoopgolf die vrijdag de wereldbeurzen overspoelde, trof ook de graadmeters in New York, al lagen de verliezen aan de overkant van de plas wat lager dan in Europa. De vrees was nochtans groot dat Wall Street een enorme crash zou meemaken, aangezien net voor de slotbel de futures-indexen met de maximaal toegestane limiet kelderden. Het was vrijdag dag op dag 79 jaar geleden dat Wall Street de Zwarte Donderdag beleefde die het begin van de grote beurscrash van 1929 inluidde.

(tijd) - De Dow sloot uiteindelijk 3,6 procent lager op 8378,95 punten. De Nasdaq koerste 3,2 procent in het rood tot 1.552,03 punten en de brede S&P500 verloor 3,5 procent tot 876,77 punten. Deze maand ging op de aandelenmarkten op Wall Street al 10.000 miljard dollar verloren. Dat is een derde van de totale verliezen van dit jaar.

De bankaandelen oefenden uiteindelijk de grootste druk uit op de indexen. Bank of America koerste 8,4 procent in de min tot 21,07 dollar. Citigroup verloor 7,4 procent tot 12,14 dollar. Morgan Stanley deed er 8,6 procent af tot 16,52 dollar.

General Motors bengelde lang onderaan de Dow Jones, maar kon nog milderen tot 2,5 procent verlies tot 5,95 dollar. Buiten de Dow keek Ford lang tegen verlies aan, maar keerde dat nog om tot 0,5 procent winst op 2,01 dollar. De autosector stond onder druk nadat het Japanse Toyota, na GM de grootste autobouwer ter wereld, zijn eerste omzetvertraging in zeven jaar tijd meemaakte.

‘Dit is de wereldwijde aantasting van de reële economie door de bankencrisis’, aldus een fondsbeheerder. ‘Alles gaat hard naar beneden. Diversificatie werkt niet.’ Andere handelaars wijzen op gedwongen verkopen, hoofdzakelijk door hefboomfondsen die hun portefeuilles zo gezond mogelijk willen houden. 'Een rationele belegger zou nu niet verkopen.'

Apple zakte met 1,9 procent lager tot 96,38 dollar. Intel verloor 1,6 procent tot 14,28 euro. Slechte kwartaalcijfers van Sony en Samsung wierpen een schaduw op de hele electronicasector. De winst van Samsung zakte 44 procent in het derde kwartaal en Sony verlaagde gisteren al zijn winstverwachtingen.

Microsoft koerste 1,6 procent in de min tot 21,96 dollar. De grootste softwaremaker ter wereld kende nog een sterk eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Maar de groep van CEO Steve Ballmer stelde zijn jaarprognoses voor zowel de winst als de omzet neerwaarts bij.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud