Advertentie
Advertentie

Dow Jones zakt 2 procent

De aanhoudende zorg over de zogenaamde subprime hypotheken (leningen aan minder gegoeden) zorgde voor paniek op Wall Street. De Dow Jones-index eindigde net geen 2 procent lager op 12.075,96 punten en tekende daarmee voor een van de grootste eendagsdalingen van de voorbije jaren. De S&P leverde 2 procent in tot 1.377,95 punten en de Nasdaq 2,15 procent tot 2.350,57.

(tijd) Problemen bij Amerikaanse verstrekkers van woonkredieten aan mindergegoeden zorgde maandag al voor enige voorzichtigheid maar dinsdag escaleerde de crisis toen uit cijfers bleek dat in het vierde kwartaal van 2006 meer dan 13 procent van de woonkredieten in dat marktsegment niet terugbetaald werden, het hoogste peil in vier jaar tijd.

New Century Financial, de op na grootste hypotheekverstrekker in de VS aan minder gegoeden, geraakte daardoor in de nesten. Het bedrijf staat al dagenlang in het nieuws . Mogelijk zal alle heisa leiden tot het failissement van het bedrijf. De handel in het aandeel werd stilgelegd en noteert nu op 1,66 dollar. Dat is 95 procent minder dan begin dit jaar.

Ook sectorgenoot Accredited Home Lenders lag dinsdag onder vuur en raakte 65 procent kwijt toen het meldde dat het vers kapitaal zal moeten ophalen om zijn verplichtingen bij zijn geldverschaffers te kunnen nakomen.

Citigroup , dat in het dossier rond New Century Financial betrokken is, daalde 3,2 procent. De bank meldde voorts dat het zijn bod op de Japanse effectenmakelaar Nikko Cordial met een kwart verhoogde.

Goldman Sachs werd meegezogen in de neertwaartse trend en zakte 1,8 procent. De Amerikaanse zakenbank heeft nochtans voor het zevende kwartaal op rij de marktverwachting verslagen. Goldman Sachs behaalde in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst van 3,2 miljard dollar, een stijging van 29 procent en een absoluut record. Goldman haalde meer inkomsten uit aandelentransacties en adviesverlening voor fusies en overnames, een markt die de records blijft opstapelen.

Qualcomm, de grootste producent van GSM-chips, heeft de winst- en omzetverwachting voor het tweede kwartaal van het fiscale boekjaar 2006/2007 dan weer verhoogd. Qualcomm voorziet nu voor het fiscale tweede kwartaal een winst per aandeel van 0,48-0,49 dollar. De nieuwe vooruitzichten wijzen er mogelijks op dat het bedrijf marktaandeel afsnoept van rivaal Texas Instruments, dat zelf zijn winstverwachtingen voor het eerste kwartaal naar bedenen bijstelde. Texas Instruments verloor 2,6 procent. Qualcomm steeg 4,3 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud