Dow sluit zesde dag op rij hoger

De toonaangevende Dow Jones is vrijdag op Wall Street voor de zesde handelsdag op rij hoger de dag uitgegaan, waarmee opnieuw een recordstand op de borden werd gezet. De Nasdaq toonde een klein verlies.

(tijd) Wel bleef de winst voor de hoofdindex op de laatste handelsdag van de week wat beperkt, door tegenvallende huizencijfers en een aanhoudende daling van de olieprijs.

Aanleiding voor de daling van de olieprijs in New York is de speculatie rond de overproductie van de OPEC. Die zou in november 27,5 miljoen vaten hebben opgepompt, wat ruim boven de overeengekomen productieverlaging tot 26,3 miljoen vaten lag.

Volgens analisten zal het nog even duren voordat de olieprijs weer in de buurt komt van de recordprijzen van enkele maanden geleden.

Op macro-economisch niveau werd duidelijk dat het aantal verkochte nieuwe huizen in de Verenigde Staten in de maand oktober op het laagste punt is uitgekomen sinds juli 2000.

De verkopen vielen bijna 15% terug naar een naar het jaar omgerekend aantal van 1,486 miljoen. Economen rekenden gemiddeld op een aantal van 1,700 miljoen, wat nagenoeg het niveau van de maand september was.

De Dow Jones eindigde 0,3% hoger op 12.342,56 punten. De Nasdaq verloor 0,1% tot 2.445,86 punten en de S&P 500-index tekende een winst op van 0,1% tot 1.401,20 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond stond bij het slot 14/32 hoger op 96-24/32, bij een yield van 4,59. De euro noteerde 0,2% hoger ten opzichte van de dollar, op USD 1,2823. De olieprijs daalde in New York met 0,6%.

De Dow Jones telde uiteindelijk dertien dalers en zeventien stijgers. De laatste groep werd aangevoerd door het aandeel AT&T, dat 2,5% won tot USD 33,20. Aan de andere kant deed Intel (-1%) weer een stapje terug na de flinke winsten van de afgelopen handelsdagen.

Altria, moederbedrijf van onder meer sigarettenfabrikant Philip Morris, won 1,7% op het nieuws dat een rechtbank in hoger beroep heeft bepaald een eerdere 'class action'-zaak die rokers van lichte sigaretten hadden aangespannen tegen Philip Morris te herzien.

Johnson & Johnson behoorde met een winst van 1,1% tot USD 67,24 ook tot de grotere stijgers onder de hoofdfondsen. De fabrikant van onder meer pleisters en baby-shampoo neemt biotechbedrijf Conor Medsystems over voor USD 1,4 miljard.

Hewlett-Packard moest 0,9% inleveren tot USD 39,77. De computer- en printermaker rapporteerde over het fiscale vierde kwartaal van 2005/06 een nettowinst van USD 1,7 miljard, tegen een winst van USD 416 miljoen over hetzelfde kwartaal in 2004/05.

De omzet steeg met 7% van USD 22,9 miljard tot USD 24,6 miljard. De omzet en winst van Hewlett-Packard waren hoger dan analisten hadden verwacht. Het concern liet ook weten dat de autoriteiten een formeel onderzoek zijn gestart naar het spionageschandaal bij de computerfabrikant. Door dit schandaal is voorzitster Patricia Dunn al afgetreden.

Verder viel Starbucks op met een verlies van 5,1% tot USD 37,42, nadat de grootste koffieketen van de Verenigde Staten donderdag nabeurs een winstdaling over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2005/06 bekendmaakte.

De kwartaalwinst van Starbucks kwam uit op USD 117 miljoen, tegen USD 124 miljoen over dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg hierbij minder dan verwacht, tot USD 2,0 miljard.

Opvallend was ook de beursintroductie van Nymex Holdings. Het aandeel van de eigenaar van 's werelds grootste energiebeurs wist op de eerste handelsdag zo'n 125% bij te schrijven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud