Advertentie

Dow speelt winst in slotfase kwijt

De graadmeters op Wall Street zijn woensdag met kleine verliezen de dag uitgegaan. De Dow Jones stond het grootste gedeelte van de handel op winst, maar zakte aan het eind van de handel toch in de min.

(betten) Het zogenoemde Beige Book, waarbij een economisch beeld wordt gegeven over de verschillende regio's in de Verenigde Staten, had weinig invloed op de koersen van de aandelenindices.

Uit het Beige Book bleek dat een aantal regio's in de Verenigde Staten een teruglopende economische groei signaleert. Over het algemeen is echter sprake van een 'gematigde' groei, bij een nagenoeg onveranderde prijsdruk.

De Fed-banken wijzen verder op een aanhoudende groei van de retailverkopen, en een stijgende vraag binnen de dienstensector. De huizenmarkt wordt nog altijd 'zwak' genoemd. In een aantal districten werden wel signalen van stabilisatie in de huizenmarkt opgemerkt.

De Dow Jones eindigde 0,1% lager op 12.192,45 punten. De bredere S&P verloor 0,25% tot 1.391,97 punten, terwijl de Nasdaq 0,4% moest inleveren tot 2.374,64 punten. De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde bij de slotbel 7/32 hoger op 97-17/32, bij een rendement van 4,49%. De euro won verder terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Europese munt steeg met 0,4% tot USD 1,3182. Ook de olieprijs toonde opnieuw een hoger beeld.

De Dow Jones herbergde uiteindelijk zeventien dalers en twaalf stijgers. McDonald's eindigde onveranderd. Verizon verloor 2,2% en was daarmee de grootste daler. Aan de andere kant stond Hewlett-Packard, met een plus van 1,9%.

Citigroup verloor 0,7% tot USD 50,22. De Amerikaanse zakenbank heeft een bod gedaan van USD 10,8 miljard op Japanse Nikko Cordial, dat door een aantal aandeelhouders als 'te laag' werd bestempeld. Uit mediaberichten bleek echter dat het Japanse Mizuho Financial Group geen tegenbod zal uitbrengen. Mizuho heeft ook een belang in Nikko.

Net als dinsdag profiteerden de mijn- en oliewaarden van de oplopende olie- en goudprijzen. Zo sloot Exxon Mobil 0,9% hoger. Het olieconcern liet weten de komende jaar met meer dan twintig nieuwe olieprojecten te starten, samen goed voor een miljoen extra olievaten per dag.

Microsoft eindigde 0,8% lager op USD 27,61, nu Apple heeft gezegd dat zijn programma iTunes problemen heeft met het besturingssysteem Windows Vista van Microsoft. Ook Google (-0,4%) verloor terrein, ondanks een adviesverhoging voor het aandeel van zakenbank UBS.

BJ's Wholesale Club won 2%. De retailer zag de winst over het laatste kwartaal van 2006 met 77% dalen tot USD 11,9 miljoen, maar dat kwam voornamelijk door eenmalige posten.

Voorbeurs werd duidelijk dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten buiten de agrarische sector in de maand februari met 57.000 banen is toegenomen vergeleken met de maand ervoor. De banengroei is lager dan de door Bloomberg geraadpleegde economen hadden voorzien. Zij gingen uit van een toename van de werkgelegenheid met 100.000 banen. Voor januari werd de toename van het aantal banen neerwaarts herzien van 152.000 tot 126.000.

Een uur voor het sluiten van de handel werden nog cijfers over het Amerikaanse consumentenkrediet naar buiten gebracht. Het verleende krediet steeg in januari 2007 met USD 6,4 miljard, waar economen gemiddeld uitgingen van een stijging met USD 7,0 miljard.

In december 2006 steeg het consumentenkrediet met USD 5,0 miljard. Het cijfer is neerwaarts herzien ten opzichte van een eerder gemelde toename van het krediet van USD 6,0 miljard.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud