Advertentie

Dow verliest ruim 4% in correctieweek

(tijd) In New York zijn de belangrijkste aandelenindices vrijdag lager gesloten, waarmee de verliezen van de turbulente handelsweek verder werden uitgediept. Een stevige koersdaling in China initieerde aan het begin van de week een wereldwijde verkoopgolf. Hoewel de Chinese koersval wel de aanleiding vormde was het volgens handelaren niet de oorzaak van de neerwaartse beweging. Vrees voor een stagnatie van de Amerikaanse economie en de toenemende onrust op de Amerikaanse hypotheekmarkt waren volgens hen de echte boosdoeners.

De Dow Jones-index wist vrijdag na een lagere start nog even in de plus te noteren maar moest uiteindelijk 1% prijsgeven op 12.114,10 punten. De index van de Amerikaanse blue chips werd daarmee deze week 4,2% teruggezet, het grootste weekverlies in de afgelopen vier jaar. Volgens handelaren was de markt toe aan een correctie en duurt het meestal enige dagen, waarin de markten een volatiel beeld laten zien, voordat een nieuwe bodem is neergezet.

De brede S&P 500-index verloor 1,1% tot 1.387,17 punten en leverde 4,4% in op weekbasis. De technologiebeurs Nasdaq sloot 1,5% lager op 2.368,00 punten en kende met 5,8% het grootste weekverlies. Alle indices staan voor het jaar ruim in de min.

Een lager dan verwacht Michigan consumentenvertrouwen bood beleggers vrijdag weinig houvast. De index voor het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan - het zogenoemde Michigan Sentiment - kwam in februari uit op een definitieve 91,3, waar economen hadden gerekend op een cijfer van 93,5. In januari kwam het vertrouwen uit op 96,9.

Een stijging van de Japanese yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar baarde beleggers eveneens zorgen. In de afgelopen jaren hebben belangrijke marktpartijen zoals hedge funds goedkope yen-leningen afgesloten en het geld gebruikt voor investeringen.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde 9/32 hoger op 97-15/32, bij een rendement van 4,50%. De euro klom 0,1% tot USD 1,3193. De olieprijs zakte in New York met 0,6% tot USD 61,64.

Van de dertig Dow-fondsen sloten er slechts twee hoger. Autofabrikant General Motors was de grootste daler met een min van 2,9%. De financiele waarden Citigroup, JP Morgan Chase en American Express volgden met verliezen van respectievelijk 2,2%, 2,05% en 2%. Chipmaker Intel daalde 1,9%.

AIG wist de neerwaartse dans te ontspringen en was met een winst van 3,2% tot USD 69,54 de grootste stijger. De verzekeraar rapporteerde over het vierde kwartaal een winst exclusief buitengewone posten van USD 3,85 miljard of USD 1,47 per aandeel. Analisten hadden gerekend op een winst van USD 1,49 per aandeel. Daarnaast kondigde de verzekeraar echter aan voor USD 8 miljard eigen aandelen in te kopen, waarvan USD 5 miljard in 2007. Tevens zal het dividend met zo'n 20% per jaar worden verhoogd.

Merck & Co. was met een plusje van 0,45% de tweede stijger.

Gap daalde 3,4% tot USD 18,38. De grootste kledingketen van de Verenigde Staten zag de nettowinst in het vierde kwartaal met ruim 35% dalen. De identieke omzet nam af met 7%. Interim-CEO Bob Fisher zegt niet tevreden te zijn over de behaalde resultaten en acties te gaan ondernemen. Zo zullen onder andere alle negentien filialen van het verlieslatende Forth & Towne tegen het einde van juni 2007 worden gesloten.

Dell steeg 0,7% tot USD 23,18, ondanks dat de computermaker een winstdaling over het vierde kwartaal bekendmaakte van 33%. De omzet van USD 14,4 miljard was lager dan USD 14,85 miljard die analisten hadden voorzien. Daarnaast liet Dell weten dat de winsten en marges in de komende kwartalen onder druk zullen staan als gevolg van herstructureringsmaatregelen. De computermaker gaf geen gespecificeerde verwachting voor 2007.

Novell sloot 3,9% lager op USD 6,45. De softwaremaker maakte een onverwacht verlies bekend over het eerste kwartaal. Het verlies bedroeg USD 0,06 per aandeel, terwijl analisten hadden gerekend op een winst van USD 0,01. De omzet daalde met 5% tot USD 230 miljoen, tegen een analistenconsensus van USD 230 miljoen. Voor heel 2007 verwacht Novell een omzet van USD 945 miljoen tot USD 975 miljoen. Analisten rekenen voor 2007 op een omzet van USD 965 miljoen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud