Dow wint opnieuw en nadert slotrecord

In New York is de Dow Jones-index donderdag voor de vierde dag op rij hoger gesloten. Aan het begin van de handelsdag wist de blue chip-index zelfs even boven de historische slotkoers van 11.722,98 punten uit te klimmen, maar viel al snel terug en zakte zelfs enkele malen in het rood. Ook de S&P 500 en de Nasdaq vertoonden een wisselvallig beeld. Volgens handelaren werd dit veroorzaakt door winstnemingen.

(tijd) 'De Dow flirt met een all-time high en de S&P staat op het hoogste niveau in meer dan vijf jaar. Dat leidt onvermijdelijk tot winstnemingen', verklaarde een handelaar. In het laatste uur van de handel werd echter een nieuwe poging ondernomen om het slotrecord te breken. De Dow steeg opnieuw even tot boven het recordniveau, maar wist dit niet vast te houden.

De Dow eindigde uiteindelijk op 11.718,45 punten, een winst van 0,25%. Het hoogste punt van de dag werd bereikt op 11.728,46 punten, zo'n 5,5 punten boven de hoogste slotkoers ooit van 14 januari 2000. Op die dag werd overigens op 11.750,28 punten de hoogste tussentijdse stand ooit bereikt.

De S&P 500-index klom 0,2% tot 1.339,15 punten en de Nasdaq Composite sloot 0,3% hoger op 2.270,02 punten. De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde 2/32 lager op 96-22/32, bij een rendement van 4,59%.

De euro noteerde nagenoeg onveranderd ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,2700. Op de olietermijnmarkt in New York noteerde de WTI-future 0,8% lager op USD 62,45.

Op macro-economisch vlak werd bekendgemaakt dat het bruto binnenlands product (BBP) in het tweede kwartaal van 2006 met een definitieve 2,6% is gestegen op jaarbasis. Bij de eerder bekendgemaakte tweede schatting werd nog uitgegaan van een economische groei van 2,9% en economen rekenden erop dat ook het definitieve cijfer zou uitkomen op 2,9%. In het eerste kwartaal was nog sprake van een economische groei van 5,6%.

Binnen de Dow sloten zestien fondsen hoger en veertien fondsen lager. General Motors was de grootste stijger met een winst van 2,4% tot USD 33,06. Grootaandeelhouder Kirk Kerkorian liet weten 'sterke mogelijkheden' te zien in een alliantie met Renault en Nissan. De miljardair overweegt dan ook zijn belang in GM uit te breiden. CEO Rick Wagoner van General Motors liet daarnaast tijdens de Paris Auto Show weten dat de samenwerkingsgesprekken met Renault en Nissan ook na de deadline van half oktober zouden kunnen worden voortgezet.

Intel profiteerde van een positief rapport van Citigroup en was met een winst van 1,9% tot USD 20,77 de tweede stijger onder de hoofdfondsen. De zakenbank verhoogde de winsttaxaties en het koersdoel voor de chipmaker.

Bij Hewlett-Packard is in het kielzog van voormalig voorzitter Patricia Dunn, nu ook bedrijfsjurist Ann Baskins per direct vertrokken. Dunn stapte vorige week al op. Zij trok haar conclusies na het uitkomen van een spionageschandaal bij de computerfabrikant. Het aandeel HP sloot 1,6% hoger op USD 35,97, en was daarmee de derde stijger binnen de Dow.

Merck & Co. was de grootste daler met een verlies van 0,8% tot USD 42,06. Procter & Gamble volgde op de voet met een min van 0,75% tot USD 62,26.

Time Warner verloor 2,1% tot USD 18,20. Effectenhuis JP Morgan verlaagde het advies voor het mediaconcern van overweight naar neutral. Aanhoudende uitdagingen bij de internetdivisie, teruglopende opbrengst uit de filmactiviteiten en een relatief hoge waardering zijn de oorzaak van de neerwaartse bijstelling van het advies.

Office Depot steeg 1,5% tot USD 40,69. De grootste handelaar in kantoorartikelen ter wereld en concurrent van Buhrmann kondigde aan een meerderheidsbelang te hebben genomen in de Chinese branchegenoot AsiaEC. Financiele details van de transactie wilde het bedrijf niet vrijgegeven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud