Duitsland verbiedt naakt shorten

BaFin-topman Jochen Sanio (Foto Reuters)

De Duitse toezichthouder op de financiële markten, BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht), verbiedt vanaf dinsdag om middernacht het naakt shorten op staatsobligaties van eurolanden, evenals naakte CDS'en op dergelijke obligaties. Het tijdelijk verbod loopt tot 31 maart 2011 om 24 uur.

(tijd) - BaFin verbiedt ook naakt shorten op aandelen van 10 banken en verzekeraars, onder meer Allianz, Commerzbank, Deutsche Bank, Deutsche Börse en Munich Re.

BaFin nam zijn beslissing net nu de coalitie van bondskanselier Merkel werk tracht te maken van een strengere regulering van de financiële markten. Woensdag buigt de Bundestag zich over de Duitse bijdrage tot het noodplan van 750 miljard euro dat de Europese Unie en het IMF hebben uitgewerkt voor eurolanden in moeilijkheden.

Het BaFin-besluit zorgt intussen voor grote ontreddering. 'Je kunt je niet voorstellen wat er losbrak na de aankondiging van BaFin', zei een advocaat gespecialiseerd in kapitaalmarkten vanuit Frankfurt aan het persagentschap Bloomberg. 'Dit zal morgen voor opschudding zorgen op de markten. Short-sellers zullen nu, zelfs nog vannacht, hun posities trachten te sluiten op markten waar dat nog mogelijk is - als ze tenminste nog mogelijkheden daartoe vinden.'

Bij 'short selling' verkoopt een belegger geleende aandelen in de hoop ze later goedkoper te kunnen terugkopen, om ze dan terug te geven aan de partij van wie hij ze heeft geleend. Bij 'naked short selling' verkoopt de trader de aandelen vooraleer hij ze ergens geleend heeft.

Beleggers bezitten 'naakte CDS'en' wanneer ze niet de obligaties aanhouden waarvan de CDS'en zijn afgeleid.

Lees hier het bericht van BaFin.

KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud