Advertentie

Euronext Brussel: bankaandelen op het einde onderuit

©Lieven Van Assche

Op Euronext Brussel zakte de Bel20 met 2,2 procent tot 1.884,26 punten. Na de bekendmaking van het plan-Geithner gingen de bankaandelen onderuit. Nyrstar trok de kar na de instap van Glencore. Op de brede markt schoot Spector hoger.

Geithner gaat een 'bad bank' in het leven roepen om toxische activa van banken op te kopen. Het fonds start met een kapitaal van 500 miljard dollar, later mogelijk uitgebreid tot 1.000 miljard dollar. 'De cijfers worden steeds groter. Het wijst erop dat de situatie steeds erger en erger wordt en dat er nog veel vuiligheid verborgen zit in de bankbalansen', reageert een handelaar. 'Niet iedereen is ervan overtuigd dat het plan positief is voor de banksector. De vraag blijft aan welke prijs die activa opgekocht worden. Als die prijs te laag ligt kunnen de banken nog meer in de problemen komen qua solvabiliteit', klinkt het in de marktenzaal.

Morgen/woensdag vindt in Brussel de eerste van twee buitengewone aandeelhoudersvergaderingen plaats waarop beslist wordt over de deals met BNP Paribas en de Belgische staat. Jan-Michiel Hessels en Karel De Boeck, respectievelijk de tijdelijke voorzitter en de gedelegeerd bestuurder van de Fortis-holding hebben er maandag voor gewaarschuwd dat de aandeelhouders 'een roekeloze sprong in het duister nemen', indien ze de hertekende Fortis-deal verwerpen. De Fortis-holding loopt volgens Hessels 'een apert risico op faillissement' bij een nee-stem.

Nyrstar steeg met 4,1 procent tot 3,10 euro na de instap van het Zwitserse Glencore, dat het belang van 7,8 procent van OZ Minerals overkocht. Analisten zijn erg positief over de nieuwe aandeelhouder, meteen de grootste van Nyrstar. 'Glencore is waarschijnlijk niet ingestapt voor de korte termijn en is mogelijk geĆÆnteresseerd in meer', klinkt het bij Wouter Vanderhaeghen van KBCS. Eerder op de dag ging het aandeel meer dan 10 procent omhoog.

Delhaize zakte met 3,3 procent tot 48,38 euro. De retailer is verwikkeld in een strijd met de Brits/Nederlandse leefmiddelengroep Unilever over de prijs van een hele hoop producten. Delhaize weert 50 producten van Unilever en vervangt ze door andere.

Op de brede markt liep Spector in de kijker. Het aandeel van de fotogroep steeg met 26,3 procent tot 0,72 euro. Maandag was het aandeel in aanloop naar de cijfers al met bijna 30 procent gestegen. De trading update van Spector sloeg analisten met verstomming. De turnaround in de fotodivisie is een feit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud