Euronext Brussel: banken in groep lager

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel krijgt de Bel20 verlies te slikken. Hoofdschuldigen zijn de banken die na de klim van woensdag terrein verliezen. De algemene sfeer is echter ook slecht. Tegenvallende macrocijfers duwen alle Europese aandelenmarkten lager.

Het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de eurozone viel in het eerste kwartaal van 2002 lager uit dan verwacht. Ten opzichte van het vierde kwartaal groeide de economie met 0,2%. Ook de verwachtingen voor het tweede kwartaal werden aangepast.

De Bel20-index daalt na de middag 0,3% tot 2.741,09 punten. Zes aandelen stijgen, terwijl 14 aandelen dalen.

De bankverzekeraar Fortis maakte woensdag meevallende kwartaalcijfers bekend, maar dat was in de eerste plaats te danken aan belastingvoordelen door de verliezen van vorig jaar. Niettemin waren de kwartaalcijfers een opkikker voor Fortis dat na teleurstellende jaarresultaten een aantal flinke opdoffers te verwerken kreeg. De bankgroep liet in de late handel weten dat ze onderhandelt over een fusie of een overname. Het was de eerste keer dat de groep dat zo duidelijk zei. Het aandeel spurtte donderdag 4% hoger, maar daalt nu 0,7% tot EUR 25,20.

Collega Dexia pakte vorige week met tegenvallende kwartaalresultaten uit en kreeg daardoor een forse klap te verwerken. Deze week kon het aandeel schoorvoetend herstellen, maar donderdag zakt het weer 0,2% tot EUR 16,70.

KBC volgt zijn collega's en gaat 0,8% lager tot EUR 42,014.

De geneesmiddelenverdeler Omega Pharma gedraagt zich de laatste tijd erg volatiel. Woensdag kreeg Omega een stevige klap, donderdag herstelt het aandeel 1,8% tot EUR 46,95.

Op de brede markt is de handel dun en blijven uitzinnige koersbewegingen afwezig. Dolmen is de sterkste stijger met 6% tot EUR 12,19. Schoenenproducent Brantano daalt 1% tot EUR 49 in afwachting van de kwartaalresultaten die nabeurs worden gepubliceerd.

De informaticagroep Systemat heeft de omzetwaarschuwing en zwakke kwartaalresultaten nog niet verteerd. Woensdag donderde het aandeel 9% lager. Donderdag gaat er nog eens 7% af tot EUR 7,90. Dat is het laagste niveau sinds vorig jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud