Euronext Brussel: banken stellen teleur

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel deelde dinsdag in de malaise op de Europese aandelenmarkten. De financiële aandelen kenden een minder goede dag. Na een brand op een van de verdiepingen van de KBC-toren in Antwerpen, flitste net voor de slotbel een verkooporder van 150.000 KBC-aandelen over de schermen.

Dinsdagavond om 20.15 uur maakt de Federal Reserve bekend wat er met de rente zal gebeuren in de VS. De zeswekelijkse vergadering van de centrale bankiers is nog aan de gang. Algemeen wordt aangenomen dat voor een ongewijzigd rentebeleid zal geopteerd worden.

Na de slotbel tekende de Bel20-index een verlies op van 1,15% tot 2.784,78 punten. De richtinggevende aandelenkorf telde 14 dalers en 4 stijgers. Delhaize en Umicore sloten onveranderd af.

KBC ging 8,9% lager tot EUR 37,44. Rond 16.30 uur ontstond een brand op een van de verdiepingen van het KBC-gebouw in Antwerpen. Het gebouw werd ontruimd, maar ondertussen is het personeel terug aan het werk. Volgens handelaars zou er sprake zijn van 'een mistrade' en is dat de reden van de koersdaling.

Ook Dexia liet 2,6% liggen tot EUR 18,25. De bankverzekeraar benadrukte dat de resultaten van het eerste kwartaal aan de verwachtingen voldoen. Nog in de financiele sector verloor Fortis 0,2% tot EUR 24,99 en speelde GBL 2,4% kwijt tot EUR 59,95.

De producent en verdeler van voorschriftvrije geneesmiddelen en verzorgingsproducten Omega Pharma komt volgende week met een stand van zaken over het eerste kwartaal en de vooruitzichten voor de rest van het boekjaar. Sinds midden vorige maand maken de aandelen een jojo-beweging tussen EUR 47 en EUR 50. Omega Pharma ging 0,4% lager tot EUR 49,15.

Delhaize, dat voorbeurs kwartaalresultaten bekendmaakte, sloot onveranderd op EUR 52,40. De courante nettowinst per aandeel van de kleinhandelsgroep bleef weliswaar nipt beneden de verwachting, maar de bedrijfscashflow klopte de marktverwachting. Bovendien maakte de groep een goede beurt in de VS waar hogere marges werden gerealiseerd. Voor het volledige boekjaar herhaalde de groep de verwachting.

De Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert heeft het eerste kwartaal van 2002 afgesloten met een nettowinst van EUR 17 miljoen tegenover EUR 20 miljoen in dezelfde periode van 2001. Het bedrijfsresultaat voor herstructurering en niet-recurrente kosten kwam uit op EUR 103 miljoen. Dat is 35,5% meer dan in het eerste kwartaal 2001 en fors hoger dan de gemiddelde verwachting van de analisten van KBC Securities, ING en Fortis, die EUR 76,3 miljoen bedroeg. Agfa won 4,9% tot EUR 18,07.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud