Euronext Brussel begint week met 3,3% verlies

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel opende, net als de andere Europese beurzen, de week lager. De daling werd vooral na de opening van Wall Street uitgediept. De Bel20 zakte 3,3% tot 2.047 punten. "De markt wil de bodem van twee weken geleden weer testen", zei de strateeg.

Na de tegenvallende Amerikaanse macrocijfers van vorige week, neemt de vrees bij beleggers toe dat de Amerikaanse economie, na een licht herstel, zal terugvallen in een recessie, een zogenaamde 'double dip'. De meeste door Tijd-Nieuwslijn geraadpleegde macro-economen geloven niet in zo'n scenario. Nochtans komt voorlopig geen einde aan het slechte macronieuws: maandagnamiddag werd bekend dat de ISM-index van de Amerikaanse dienstensector onverwacht was gedaald.

Binnen de Bel20 gingen alle aandelen achteruit. De financiële zwaargewichten trokken eensgezind naar beneden. Deze keer kon Fortis de klappen ontwijken en verloor slechts 1,25% tot EUR 14,95. De klappen kwamen des te harder aan bij KBC en Dexia. Dexia zakte 6% tot EUR 11,2 en KBC ging 4,3% lager tot EUR 66,9. Volgens een strateeg moeten de financiële aandelen het gelag van de beursmalaise betalen omdat de lage aandelen hun winstmarges aantasten.

Een groot verlies was er voor warenhuisketen Delhaize dat 6,2% goedkoper werd tot EUR 33,4. Delhaize heeft de slechte tweedekwartaalresultaten van vorige week donderdag nog steeds niet goed verteerd. Societe Generale verlaagde maandag nog het advies van buy naar hold.

Het chemiebedrijf Tessenderlo verloor 10% tot EUR 7,5. "Bij Tessenderlo speelt vooral de lage liquiditeit van het aandeel, waardoor de koersbeweging groter is dan de slecht presterende chemiesector", zei een handelaar. Het eveneens illiquide IBA zakte 10% tot EUR 7,5. Omega Pharma ging 5,2% lager tot EUR 40,1.

Buiten de Bel20 ging de meeste aandacht naar Ubizen en Telindus. Ubizen maakte voorbeurs kwartaalcijfers bekend die de verwachtingen overtroffen. De koers steeg met 4,3% tot EUR 2,19. "Het aandeel was in de aanloop naar de cijfers wat gezakt, omdat gevreesd werd dat die zouden tegenvallen. Nu dat niet het geval is, stijgt de koers", aldus een handelaar.

Telindus verzwakte met 8,8% tot EUR 4,56. "Het bedrijf had de verwachtingen voor 2002 al verlaagd en kan nu zelfs die verlaagde verwachtingen niet halen. Geen wonder dat de beleggers ontgoocheld zijn", zei de handelaar. De analisten gaven Telindus alvast lagere adviezen en winstverwachtingen.

Nog een opvallende daler was Deceuninck, dat 8,4% daalde tot EUR 16,5. Handelaren spraken van een grote verkoper die de bodem wil uittesten. "Omdat er nauwelijks kopers zijn, valt de koers naar beneden."

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud