Euronext Brussel: Bekaert sluit op hoogste peil ooit

©Lieven Van Assche

Op Euronext Brussel is de Bel20 na een moeilijke start met winst de dag uitgegaan. De sterindex volgde zijn Europese tegenhangers omhoog. Vastgoedbevak Befimmo (+2,3 procent tot 59,85 euro) was de sterkste stijger, terwijl UCB een moeilijke dag kende.

(tijd) - De Bel20 sloot op 2.558,77 punten, een winst van 0,6 procent. De aandelenkorf telde 15 stijgers tegenover 5 dalers. Het grootste verlies was voor Colruyt, dat 1,4 procent prijsgaf tot 180,85 euro.

Bekaert zette zijn opmars verder na de indrukwekkende jaarresultaten van vorige week vrijdag. De staaldraadproducent sloot op het hoogste peil uit zijn bestaan: op 120,85 euro, een winst van 0,7 procent. Maandag veegde het aandeel nog zijn intradayrecord van de tabellen. De meeste analisten trokken hun koersdoel voor het aandeel op. Er is zelfs een waar opbod. ING plakt er 140 euro op, Rabo Securities en RBS 145 euro en UBS zelfs 150 euro.

De aandelenkoers van UCB kende vandaag een grillig verloop. Aandeelhouders haalden enerzijds opgelucht adem dankzij de sterke langetermijnvooruitzichten van UCB, maar de managementprognoses voor 2010 zijn niet vet. UCB verwacht minstens 3,1 miljard euro gezamenlijke piekverkopen voor zijn drie nieuwe medicijnen Cimzia, Neupro en Vimpat. 'Dit is ver boven de analistenverwachtingen', stelt Thibaud Rutsaert van Bank Degroof. 'In lijn met onze verwachtingen', zegt Jan De Kerpel van KBC Securities.

Voor 2010 zijn de vooruitzichten minder geruststellend: een lichte omzetdaling tot 3 miljard euro en een stabiele recurrente bedrijfskasstroom. Analisten mikten heel duidelijk op groei. KBC Securities haalt het aandeel zelfs van zijn kooplijst. 'Hold met een koersdoel van 33 euro', klinkt het.

Belgacom bleef stabiel op 27,57 euro. De telecomgroep hield goed stand ondanks een koersdoelverlaging van Royal Bank of Scotland. De Britse bank herhaalt dat de cijfers voor het vierde kwartaal in lijn met de verwachtingen lagen, maar ziet negatieve katalysatoren waaronder de prijsoorlog rond breedband en de vierde mobiele licentie.

Ook Arseus had het moeilijk ondanks goede operationele resultaten in 2009. Het aandeel verloor 5 procent tot 8,5 euro, het grootste verlies op Euronext Brussel. De nettowinst bleef, met 32 procent groei tot 19,6 miljoen euro, achter op de marktconsensus. 'Ondanks de prima operationele prestaties, zijn we opnieuw wat ontgoocheld door de hoger dan verwachte uitzonderlijke kosten', stellen analisten van Rabo Securities. KBC Securities verlaagde het advies van buy naar accumulate.

Nog op de brede markt klom Wereldhave Belgium 0,7 procent tot 59,9 euro. De vastgoedbevak keert over 2009 een nettodividend uit van 3,33 euro per aandeel, ondanks de winstdaling met 40 procent tot 15,8 miljoen euro.

KD/JDS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud