Euronext Brussel: Bel20 1,6% lager door Fortis en Delhaize

(tijd-nieuwslijn/betten) - Euronext Brussel eindigde door de negatieve sfeer op Wall Street donderdag 1,6% lager tot 1.948,91 punten. Fortis speelde 4,2% kwijt en Delhaize verloor 4%. Op de brede markt leek de speculatie in Ubizen opnieuw volop losgebroken. Het aandeel won 14,4% bij een druk volume. Virgin Express schoot 34% hoger nadat het kostenbesparingen aankondigde.

Ondanks beter dan verwachte leading indicators stond Wall Street lager toen Brussel sloot. Beleggers wachtten vooral op de Philadelphia-Fed-Index, die pas na beurstijd in Belgie werd bekendgemaakt.

In de Bel20 daalden 16 aandelen en stegen er 4. Fortis drukte het zwaarst op de index. Het aandeel verloor 4,2% tot EUR 15,08. In Europa gingen verzekeraars zoals Swiss Re en Munich Re zwaar onderuit door winstnemingen. Ook bij Fortis namen beleggers hun winst, zei een handelaar. Vooral in de late handel ging het aandeel ten onder, wat wijst op verkoopdruk vanuit de VS.

Het aandeel heeft een grotere verzekeringspoot dan zijn Belgische sectorgenoten en bewoog daarom sterker mee met de Europese verzekeraars, oordeelde een handelaar. KBC speelde 0,7% kwijt tot EUR 35,48 en Dexia ging 2% lager tot EUR 11,40. Schuldbeoordelaar Fitch bevestigde donderdag de kredietadviezen voor FSA, de Amerikaanse dochter van Dexia.

Ook Delhaize ging in de late handel onderuit. Het aandeel verloor 4% tot EUR 25,82. Colruyt, dat volgende week resultaten voor het gebroken boekjaar 2002/2003 bekendmaakt, daalde voor de vijfde dag op rij. Donderdag ging er 2,5% van de koers af tot EUR 55,15. Op vijf dagen tijd is de koers al met 7,7% gedaald. ING verlaagde donderdag het advies naar hold. Dochterbedrijf Dolmen, dat ook volgende week zijn jaarcijfers publiceert, won op de brede markt 1,3% tot EUR 8,10.

Agfa belandde 0,8 lager op EUR 17,80 in een late reactie op de winstwaarschuwing die Kodak woensdag uitstuurde. De Amerikaanse groep lijdt onder de consumentenafdeling, een divisie die bij Agfa veel minder doorweegt. Beleggers beseften dat blijkbaar. Een handelaar wees er op het aandeel druk verhandeld werd, wat er op wijst dat er voldoende kopers opdaagden om het niet verder weg te laten zakken. Goldman Sachs herhaalde zijn advies voor Agfa, maar Petercam liet weten dat het waarschijnlijk de winstvooruitzichten gaat verlagen.

Op de brede markt herleefde de speculatie rond Ubizen. Aan een volume van 240.000 aandelen schoot het aandeel 14% hoger tot EUR 2,46. Gemiddeld worden een kleine 60.000 aandelen verhandeld.

Virgin Express sprong 34% hoger tot EUR 2. De luchtvaartmaatschappij maakte bekend dat ze het onderhoud van haar vliegtuigmotoren voortaan uitbesteedt, wat een besparing van 20% oplevert. De markt in Virgin Express is normaal gezien behoorlijk illiquide. Vrijdag werden er een kleine 7.000 stuks verhandeld.

Onderaan de brede markt verloor Mitiska 8,1% tot EUR 2,95. Eerder deze week steeg het aandeel fors, nadat in sommige media veel te hoge waarderingscijfers over Mitiska-dochter Fun verschenen. Mitiska maakte bekend dat de waarde van Fun niet EUR 53 miljoen, maar EUR 13,2 miljoen bedraagt, wat ook de intrinsieke waarde van het Mitiska-aandeel een stuk lager brengt.

De controleholdings rond UCB verloren terrein. Tubize B daalde met 9,2% tot EUR 9,25, Tubize A speelde 7,6% kwijt tot EUR 85 en Obourg daalde met 5,6% tot EUR 40,1. Chemiegroep UCB verloor in juni al 17%.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud