Advertentie

Euronext Brussel: Bel20 blijft in het rood staan

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel gaat de Bel20 lager. De voorbije dagen was de Bel20 de enige Europese aandelenindex die steeg. Vrijdag zien we het omgekeerde scenario: de meeste andere Europese beurzen winnen terrein.

De Bel20 won de voorbije dagen dankzij Dexia en Fortis na speculatie over mogelijke allianties. De Brusselse index verliest nu 0,85% of 23,82 punten tot 2.781,41 punten. Slechts 5 aandelen boeken winst, 11 dalen.

Volgens een handelaar is de terugval van de Bel20 normaal. " De voorbije dagen was de Bel20 de enige aandelenkorf die winst optekende in Europa. Het negatieve klimaat dat de laatste dagen op de Europese markten heerst, teistert nu ook de beurs van Brussel", zei een handelaar aan Tijd-Nieuwslijn. Verder verwacht de handelaar geen grote impact van de bekendmaking van Amerikaanse macro-cijfers op de Europese beurzen: "ik verwacht dat de cijfers binnen de lijn van de verwachtingen liggen."

In de financiele sector is Dexia de sterkste daler. Het aandeel verliest 2,7% tot EUR 17,41. Dat betekent een lichte terugval na de opvallende stijging van de afgelopen dagen door speculatie over een mogelijke alliantie met een Franse retailbank.

Ook bij Fortis doen geruchten de ronde over een mogelijke fusie. Fortis-voorzitter Van Rossum liet al herhaaldelijk verstaan dat zijn groep zich klaarmaakt voor een internationaal huwelijk met een gelijkwaardige partner. Er wordt gespeculeerd dat BNP Paribas een kandidaat zou zijn. Na de winst van donderdag blijft Fortis onveranderd op EUR 25,91.

"Er zijn al maandenlang geruchten over een fusie van Fortis of Dexia. Ik verwachtte eerlijk gezegd niet dat de marktspelers nog reageren op deze geruchten, maar op nieuwsloze dagen kan elk gerucht een marktreactie teweegbrengen", zei een handelaar aan Tijd-nieuwslijn.

KBC stijgt 0,2% tot EUR 38,09. De bankverzekeraar heeft een bod uitgebracht op 85% van de aandelen van de Kroatische bank Rijecka Banka. Kroatie is een van de laatste blinde vlekken van KBC in Centraal-Europa, de tweede thuismarkt van de groep. Mogelijk wordt vrijdag al bekendgemaakt wie de bank mag overnemen. Bank Austria en Erste Bank zouden eveneens een bod hebben uitgebracht.

Electrabel gaat 1% lager tot EUR 237,10. Er lijkt stilaan een einde te komen aan de staking in de kerncentrale van Tihange die al maandenlang aansleept. Donderdag besliste een meerderheid van het personeel om de traditionele maandagavondstaking volgende week niet te laten doorgaan. Sinds april 2001 legde het personeel elke maandagavond het werk neer.

Colruyt is een van de sterke stijgers binnen de Bel20: het aandeel stijgt 2,4% tot EUR 47. Donderdag ging het aandeel nog fors lager. Het Euronext-team van Dexia Securities heeft onder zijn zeventien uitverkoren aandelen van Euronext maar 1 Belg: distributeur Colruyt.

Op de brede markt is Ubizen de sterkste stijger met 7,1% tot EUR 4,20. Na de daling van donderdag herstelt het aandeel zich. Ook Mitiska herstelt na de drukke handel donderdag. Het aandeel eindigde toen onveranderd op zijn laagste koers ooit. Mitiska kan vrijdag 3,8% aan zijn koers toevoegen tot EUR 6,75.

Naviga bank, een onderdeel van scheepvaartgroep CMB, neemt Ader Finance over van de holding Unibra. Veel invloed op de koers heeft het nieuws niet: CMB gaat 0,1% vooruit tot EUR 60,30 en Unibra werd op de fixingmarkt nog niet verhandeld.

Op Nasdaq Europe daalt de Neci-index 0,3% tot 172,42 punten. De Nasdaq-index staat op zijn laagste niveau sinds december 1996, het moment waarop de Easdaq (de huidige Nasdaq Europe) werd opgericht. Artwork Systems daalt 0,9% tot EUR 5,60. Het Gentse softwarehuis voor de grafische sector gaat samen met het Britse ZED Instruments technologie ontwikkelen en marketing voeren. De alliantie moet Artwork dit jaar EUR 0,5 tot 0,7 miljoen opleveren.

03/286.05.77

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud