Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: Bel20 boekt lichte winst

Op Euronext Brussel is de Bel20 dinsdag min of meer stabiel gebleven. Net als op de andere Europese beurzen deden Europees overnamenieuws en gunstige cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt de vrees voor een stagnerende Amerikaanse economie verdwijnen.

(tijd) De Bel20 deed er 0,21 procent bij en klokte af op 4373,75 punten. De index telde 10 stijgers tegenover 8 dalers. Omega Pharma noteerde stabiel.

De financials die maandag nog uitstekend presteerden, na het bericht dat de Britse bankengroep Barclays een bod zou uitbrengen op het Nederlandse ABN AMRO, deden het iets rustiger aan. Maandag nabeurs bevestigden beide partijen dat ze exclusieve verkennende gesprekken met elkaar voeren. Dexia, dat maandag nog 6,7 procent won, verloor 1,2 procent en sloot de beursdag af aan 21,62 euro. Fortis en KBC stegen licht, respectievelijk 0,8 en 0,1 procent. Het enthousiasme rond de financials lijkt dus wat geluwd.

In de telecomsector liet Belgacom zich in negatieve zin opmerken. De telecomgroep verloor 1,5 procent tot 33,8 euro. Maandag maakte Belgacom bekend samen met Maroc Telecom de virtuele mobiele operator Mobisud te lanceren die zich richt op de Maghrebgemeenschap (Marokko, Algerije en Tunesie) in ons land. Mobisud wordt in het tweede trimester actief.

Op de brede markt was Option de hoogvlieger met een winst van 3 procent tot 13,69 euro. De Leuvense specialist in draadloze technologie heeft zijn marktaandeel op de markt van de draadloze modems in 2006 uitgebreid van 31,9 tot 38 procent, meldt het onderzoeksbureau ABI Research. Het is het vierde opeenvolgende jaar dat Option zijn marktaandeel vergroot.

VPK Packaging steeg 3 procent tot 34,6 euro. De papier en kartonverpakkingenproducent geeft nabeurs zijn jaarcijfers vrij.

De bouwgroep CFE won 1,8 procent tot 1.110 euro. CFE is voor 45 procent in handen van de Franse bouwgroep Vinci. Daarvan steeg het aandeel maandag 2,4 procent na geruchten over een overname door Francois Pinault, met hulp van Lakshmi Mittal. Als het eigenaarschap van CFE zou veranderen, zou Vinci de minderheidsaandeelhouders kunnen uitkopen en vervolgens CFE's 50 procentbelang in de bagger- en milieugroep DEME afstoten, redeneert het beurshuis ING WB.

Het aandeel van de kopersmelter Cumerio koerste omstreeks 16.30 uur vanmiddag 9,2 procent hoger dan het slot van maandag op bijna 23 euro. Vanaf 15 uur zat het aandeel in een steile stijgende lijn. Bij het slot was de koers weer gezakt tot 21,62 euro, wat nog steeds een stijging is van 2,90 procent. Zowel Cumerio zelf als analisten hebben het raden naar de koersopstoot. 'Wij hebben absoluut geen nieuws te melden', zegt Cumerio-woordvoerder Frank Vandenborre. 'Wij hebben enkel gezien dat het aandeel fel is gestegen. Maar we hebben geen zicht op wat er in de markt gebeurt.' Analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities ziet geen reden voor de beweging: 'Ik houd het bij pure speculatie op een overname.'

Analisten Sylvie Focquet en Mickael Van den Hauwe van Dexia Securities starten de opvolging van Serviceflats Invest, met een add-advies en een koersdoel van 11.600 euro. Volgens de analisten is de bevak gespecialiseerd in serviceflats, een unieke gelegenheid om te in te spelen op het fenomeen van een verouderende bevolking. Ze menen dat het risicoprofiel van Serviceflats Invest erg gering is, onder meer dankzij de kwaliteit van zijn klanten (OCMW's en non-profitorganisaties) en het bestaan van een subsidiesysteem van de Vlaamse overheid voor serviceflats. Het nettodividend van de bevak ligt op 4,7 procent. Het aandeel sloot stabiel op 10.298 euro.

Het Gentse biotechbedrijf Devgen verraste de markt door af te klokken met een stijging van 7,7 procent tot 22,41 euro. Analist Jan van den Bossche van Petercam zoekt de verklaring daarvoor in de afgelopen week: 'Devgen maakte vorige week bekend dat het zijn verlies in 2006 verdrievoudigde. Daardoor klom de koers lager, iets wat nu snel en abrupt gecorrigeerd wordt.' Van den Bossche heeft geen weet van op til zijnde pressreleases bij Devgen.

Peter De Groote

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 2 4231769; fax: +32 2 4231610)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud