Euronext Brussel: Bel20 eindigt 2,6% hoger

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel won de Bel20 2,6% tot 2.099,6 punten. De index begon met een zwaar verlies aan de dag, maar herstelde rond de middag. De hogere opening op Wall Street zorgde ervoor dat de Bel20 de winsten vasthield. In de beursgraadmeter stegen 13 aandelen en daalden er 7.

"Het signaal was een groot aankoopprogramma van een institutionele belegger", zei een handelaar. "Het ging om een programma van enkele miljarden euro, dat in heel Europa effect had". Dat aankoopprogramma vormde ook voor andere beleggers het sein om te kopen, waardoor de koersen overal in Europa fors herstelden.

Dexia kende een bewogen dag. Na een lagere opening, waarbij het aandeel 6% verloor, belandde het uiteindelijk op een winst van 7,9% op EUR 12,07. Analisten en beleggers reageerden overwegend positief op de voorlopige kwartaalcijfers, die de groep na beurstijd bekendmaakte. Alleen JP Morgan en Societe Generale verlaagden de vooruitzichten. Oddo Pinaton verhoogde het advies.

Ook Fortis opende in het rood maar won tegen het slot 2,6% op EUR 15,34. KBC ging 1,8% hoger tot EUR 33,86 en moederholding Almanij boekte een winst van EUR 0,3% tot EUR 35,13.

Colruyt steeg met 2,4% tot EUR 48,25. Het aandeel van de warenhuisgroep heeft de voorbije maanden duidelijk beter gepresteerd dan de andere Bel20-waarden. Dat komt volgens handelaars en analisten door het lage risicoprofiel van het bedrijf. "Het leeuwenaandeel van de activiteiten van Colruyt ligt binnen Belgie. Bovendien wint de winkelketen nog steeds marktaandeel. En zelfs in een crisisperiode doet Colruyt het steeds relatief goed wegens de politiek van lage prijzen, die de groep promoot", stipte een handelaar aan.

Omega Pharma werkte het openingsverlies van 6,5% weg en eindigde 1,7% hoger op EUR 40,77. De farmaverdeler maakte vorige week prima halfjaarcijfers bekend en verhoogde ook zijn omzetverwachting voor het hele jaar. De aandelen met een lage liquiditeit binnen de Bel20 konden niet profiteren van het herstel. Autoverdeler D'Ieteren ging 4,4% lager, Agfa-Gevaert verloor 2,6% tot EUR 15,46 tot EUR 153,9 en Tessenderlo daalde 2,4% tot EUR 26.

Op de continumarkt ging Mobistar in een sterke eindsprint 8,8% hoger tot EUR 17,02. Netwerkbeveiliger Ubizen steeg met 2,7% tot EUR 2,25 en zette daarmee de klim voort die het maandagmorgen na de goede kwartaalresultaten inzette. Deceuninck herstelde na de val van maandag en ging 5,2% hoger tot EUR 17,36.

Informaticadienstengroep Econocom ging 4,5% lager tot EUR 3,63. Volgens analisten willen beleggers nog steeds niet instappen omdat de vooruitzichten voor de computermarkt nog zeer onzeker blijven. Systemat verloor 6,7% tot EUR 5,60. Gedelegeerd bestuurder Jean Claude Loge zei dat hij voor het eerste halfjaar verlies verwacht. Het hele jaar kan nog een break even opleveren als het laatste kwartaal meevalt. Nog op de brede markt dook Bureau van Dijk 37,9% lager tot EUR 9,01. Het volume bedroeg slechts 748 aandelen.

(c) tijd-nieuwslijn

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud