Euronext Brussel: Bel20 eindigt anderhalf procent lager

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel beleefde donderdag, net als de overige beurzen in Europa, een acute vertrouwenscrisis bij de beleggers. De Bel20 leed een verlies van 1,5% tot 2.848,60 punten. Slechts vier aandelen uit de index sloten niet in het rood.

De slechte vooruitzichten voor de telecomsector en de ontgoochelende resultaten van verzekeraar CGNU zetten donderdagmorgen binnen Europa al de toon. De sfeer verergerde toen bleek dat de Ifo-indicator van het Duitse ondernemersvertrouwen in april is onverwacht teruggevallen. In de VS zei de Federal Reserve in zijn Beige Book tekenen van licht herstel te zien, maar dat was niet voldoende om de markten te overtuigen. "Beleggers twijfelen aan het economische herstel. Vorige week hadden alleen de telecomaandelen daar last van, vandaag ook de financiële aandelen", legde een handelaar uit.

De financiële waarden, die in gewicht samen de helft van de Bel20 uitmaken, kregen het zwaar te verduren en trokken de index scherp naar beneden. Zij volgden daarmee de algemene neerwaartse trend in de financiële sector. Zo ging Fortis 2,9% lager tot EUR 25,97, terwijl Dexia 1,5% prijsgaf tot EUR 18,32. KBC en moederholding Almanij verloren respectievelijk 1,3% tot EUR 42 en 1,4% tot EUR 43,35. Topman Remi Vermeiren van KBC zei donderdag in de marge van de jaarvergadering dat "2002 bevredigend begonnen was". De bankverzekeraar waagde zich evenwel niet aan concrete voorspellingen voor dit jaar.

De retailholding GIB, die woensdag aankondigde dat de procedure tot vereffening is opgestart, volgde de markttrend met een verlies van 1,5% tot EUR 39,99. GIB wil eind juni aan de aandeelhouders een fikse liquidatiebonus uitbetalen. Die bonus is echter sterk afhankelijk van het fiscale regime en van het al dan niet opeisbaar worden van buitenbalansverplichtingen die GIB heeft aangegaan.

Chemiegroep Tessenderlo ging 2,15% lager tot EUR 31,35. Nabeurs werden de eerstekwartaalcijfers gepubliceerd. Vooral de bedrijfswinst kwam onder de verwachtingen van analisten uit.

Op de brede markt was Quick (-4% tot EUR 13) de grote verliezer. Het aandeel leed onder onzekerheid over zijn toekomst. Moederholding GIB wil haar belang in Quick tegen eind juni van de hand doen, maar als dat niet lukt worden de aandelen Quick gewoon uitgedeeld onder de aandeelhouders van GIB.

Solvus ging bij een hoog volume 0,65% hoger tot EUR 23,20. "Solvus is wat achtergebleven ten opzichte van zijn concurrenten en staat nog steeds fel ondergewaardeerd. Het is geen wonder dat dit aandeel opgepikt wordt op een moment dat alle andere achteruit gaan", zei een handelaar.

Groenteverwerker Pinguin maakte woensdag een strategische alliantie bekend met het Franse Primel en de overname van het Bretoense Euragra door dochter D'Lis Food. Financieel directeur Jan Dejonghe zei donderdag dat er mogelijk tegen de algemene vergadering van 10 mei nog een andere samenwerking volgt. Hij bevestigde ook dat de netto courante winst, als alles goed gaat, boven het miljoen euro zal uitkomen. Pinguin zakte 6,85% tot EUR 12,11.

GDc/KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud