Euronext Brussel: Bel20'ers opnieuw collectief lager

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel daalden voor de tweede dag op rij alle twintig aandelen van de Bel20. De beursgraadmeter verloor 2,8% tot 2.521,1 punten. Het vertrouwen is helemaal zoek, zegt een handelaar.

De negatieve stemming kwam andermaal vanuit Wall Street over. De Amerikaanse kleinhandelsverkopen daalden in mei sterker dan in de voorbije zes maanden. Telecomproducent Lucent Technologies zei dat de vraag voor telefoonapparatuur afneemt.

"We merken de voorbije dagen veel blokverkopen voor Bel20-aandelen", zegt een handelaar. "Blijkbaar zijn er veel institutionelen die alles wat Belgisch is, dumpen."

De financiele aandelen drukten het zwaarst op de Bel20. Dexia ging 3,5% lager tot EUR 15,43, een dieptepunt in zes maanden. Fortis verloor 3,1% tot EUR 21,3 en KBC speelde 2,7% kwijt tot EUR 39,3. De daling van Dexia toont volgens een handelaar aan dat het vertrouwen helemaal weg is. "Morgen noteert het aandeel ex-dividend. Normaal gezien stijgt het dan op de vooravond."

IBA, dat woensdag al op het dieptste punt ooit belandde, donderde opnieuw 4,7% lager tot EUR 9,67. De Waalse maker van deeltjesversnellers probeerde deze morgen het optimisme terug te winnen door zijn winstdoelstellingen voor 2002 te bevestigen. Biergroep Interbrew zorgde met een verlies van 0,9% tot EUR 31,7 voor de beste prestatie in de Bel20.

Delhaize ging 3,1% lager tot EUR 49,5. Het bedrijf, dat een belangrijk deel van de omzet uit de VS haalt, lijdt onder de zwakke dollar. Bovendien stuurde de Britse sectorgenoot Safeway woensdag een winstwaarschuwing uit. Beurshuizen Merill Lynch en Fortis Bank bevestigden hun advies voor Delhaize.

Chemiegroep Solvay noteerde ex-dividend en verloor 2% tot EUR 69,5. Sectorgenoot UCB ging 3,7% lager tot EUR 37,36. Dexia Securities verlaagde het koersdoel en de winstverwachtingen nadat UCB eerder deze week zei dat de winst dit jaar met 10% tot 20% zal groeien. Dit is minder dan de voorbije acht jaar, toen de winst telkens met meer dan 20% groeide.

Op de continumarkt was Ubizen met een winst van amper 2,1% de sterkste stijger. De netwerkbeveiliger sloot een contract van EUR 3 miljoen met Fugro, 's werelds grootste bodemonderzoeksbedrijf. Volgens Ubizen zitten er nog een aantal grote contracten klaar.

BH

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud