Euronext Brussel: Bel20 flink hoger de dag uit

Op Euronext Brussel is de Bel20 met flinke winst gesloten. Toenemende speculatie op een renteverlaging door de Federal Reserve deed de zenuwachtigheid rond de crisis op de Amerikaanse markt voor risicovolle hypotheken naar de achtergrond verdwijnen. Aandelen die zware klappen kregen in de correctie van de afgelopen weken, lijken opnieuw aan de weg omhoog begonnen.

(tijd) Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft toegezegd alle beschikbare middelen te zullen aanwenden om de stabiliteit op de markten te herstellen. In het licht van die verklaring speculeren beleggers op een renteverlaging die het probleem van kredietschaarste moet helpen oplossen. Positief bedrijfsnieuws stuwt ook diverse aandelen hoger.

De Bel20 sloot 1,31 procent hoger op 4.171,02 punten. De sterindex telde bij de slotbel 18 stijgers, tegenover 1 daler. Umicore was de grootste stijger (+4,4% tot 158,10 euro), KBC de enige daler (-0,3% tot 89,48 euro).

Aandelen die door de kredietcrisis zware klappen moesten incasseren, gingen gezwind hoger. Zo ook de twee investeringsvehikels van de Waalse miljardair Albert Frere bijvoorbeeld. GBL won 2,8 procent tot 84,02 euro, NPM steeg 1,8 procent tot 49,82 euro. Ook Ackermans & van Haaren, die andere investeringsmaatschappij in de Bel20, deed het nog eens goed. Het aandeel deed er 2 procent bij tot 66,50 euro.

Dexia, gisteren nog grootste daler in de Bel20, koerste 2,1 procent hoger tot 20,01 euro. Ook Fortis deed het goed met een stijging van 1,5 procent tot 27,07 euro. Vanmorgen meldde de Nederlandse pers dat twee gedeputeerden uit de provincies Noord-Holland en Flevoland pleiten voor een verbod op de overname van ABN AMRO door het bankenconsortium RBS, Fortis en Santander. KBC verging het minder goed, het aandeel verloor 0,3 procent tot 89,48 euro.

De materiaaltechnologiegroep Umicore spurtte 4,4 procent hoger tot 158,10 euro in afwachting van de halfjaarcijfers die groep morgen voorbeurs bekendmaakt. Het conjunctuurgevoelige aandeel verloor door de kredietpaniek op de beurzen meer dan 20 procent van zijn beurswaarde, maar lijkt nu aan een indrukwekkende remonte bezig. Dinsdag nog was Umicore bij de grootste stijgers na een adviesverhoging van Bank Degroof.

Belgacom won 2 procent tot 30,30 euro. De telecomgroep draagt haar satellietactiviteiten over aan de Indiase groep ORG Informatics, een IT- en telecombedrijf genoteerd in India en Luxemburg. Tegen de herfst moet de overdracht rond zijn. De gebouwen worden mee verkocht, de 34 personeelsleden krijgen binnen Belgacom een nieuwe functie.

De producent van voorschriftvrije geneesmiddelen Omega Pharma, die dezer dagen zijn twintigjarig bestaan viert, hijst zich opnieuw stevig boven de 60 euro met een winst van 2,4 procent tot 61,26 euro.

Op de brede markt werden de koerslijsten aangevoerd door CMB (+5,7% tot 45,46 euro), EPIQ (+5,6% tot 3,20 euro) en Warehouses De Pauw (+4,6% tot 45,50 euro). EPIQ dat dinsdag al meer dan 9 procent won, kreeg nog wat extra steun door een koersdoelverhoging van KBC Securities. Nico Melsens stelde zijn koersdoel bij van 3,5 naar 3,8 euro.

IRIS, de specialist in elektronisch documentbeheer, deelde dinsdag nabeurs mee dat het over de eerste zes maanden van 2007 35 procent meer omzet heeft gerealiseerd. De groep herhaalde bovendien de jaardoelstellingen om dubbelcijferig te groeien qua brutomarge, bedrijfswinst en nettowinst. Definitieve halfjaarcijfers volgen nog in september. Het aandeel won 2,2 procent tot 50,50 euro.

Het Kontische IT-bedrijf Real Software kwam dinsdag nabeurs al met een halfjaarrapport. Real Software heeft over het eerste halfjaar van 2007 een nettowinst van 1,9 miljoen euro geboekt, fors meer dan de 0,3 miljoen euro over dezelfde periode in 2006. Dat is in grote mate te danken aan de fors gestegen inkomsten uit niet-continue bedrijfsactiviteiten. Het aandeel steeg in de voormiddaghandel even met meer dan 10 procent, maar kreeg naar het einde van de dag toe last van winstnemingen en sloot onveranderd op 0,40 euro.

Pinguin, de producent van diepvriesgroenten, daalde in afwachting van halfjaarcijfers nabeurs 0,8 procent hoger tot 18 euro.

De koperproducent Cumerio (+0,3% tot 29,93 euro) pakte woensdagochtend uit met een set sterke halfjaarcijfers. Cumerio heeft in het eerste halfjaar een recurrente bedrijfswinst (rebit) behaald van 39,6 miljoen euro. Het cijfer is zoals verwacht lager dan vorig jaar, maar overtreft wel de gemiddelde analistenprognose van 33,5 miljoen euro. De nettowinst kwam over de eerste zes maanden uit op 26,4 miljoen euro, eveneens boven de gemiddelde analistenraming. De kopergroep trekt haar verwachtingen voor 2007 op en gaat nu uit van een recurrente bedrijfswinst van 75 tot 80 miljoen euro. De impact op het aandeel is evenwel nihil (+0,3% tot 29,93 euro), door het overnamebod van 30 euro per aandeel van Norddeutsche Affinerie. Het Hamburgse bedrijf heeft al 25,11 procent van Cumerio in handen. Het Oostenrijkse A-Tec bezit volgens de laatste berichten 25 procent plus een aandeel.

Luc Delagaye, gedelegeerd bestuurder van Cumerio, zei vandaag dat hij verwacht dat de overname door NA gewoon doorgaat.

Arinso noteerde voor het laatst op Euronext Brussel. Na het openbaar uitkoopbod van het Britse Northgate verdwijnt het aandeel morgen van de beurstabellen. Arinso sloot onveranderd op 24,52 euro. Northgate betaalde 25 euro per aandeel Arinso.

Op de fixingmarkt stond Texaf in het voetlicht. Texaf, een holding die investeert in de Democratische Republiek Congo, heeft beslist een einde te maken aan de activiteit van de textielfabriek Congotex. Congotex was een joint venture tussen Texaf (met een belang van 43,75 procent) en de Chinese groep CHA. Texaf won 3,9 procent tot 135 euro.

Peter De Groote peter.de.groote@tijd.be

Roel Verrycken roel.verrycken@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud