Advertentie

Euronext Brussel: Bel20 fors lager, financials krijgen klappen

Op Euronext Brussel tekende de Bel20 een fors verlies op. 18 van de 19 aandelen in de sterindex doken in het rood. Net als elders in Europa waren de financials de belangrijkste verliezers, na de problemen van de Amerikaanse hypotheekverschaffers. Uit cijfers die dinsdag bekend raakten blijkt dat in het vierde kwartaal van 2006 meer dan 13 procent van de woonkredieten in het 'subprime' segment niet werden terugbetaald, het hoogste peil in vier jaar. De vrees dat de problemen overwaaien naar andere segmenten in de financiele sector of de Amerikaanse economie aantasten, zorgt voor paniek.

De Bel20 sloot 2,45 procent lager op 4.196,56 punten. Op Omega Pharma na, sloten alle aandelen met verlies.

Handelaars hebben het over 'het tweede been naar beneden', na de correctie die de markten twee weken geleden trof. 'Toen waren problemen in China de aanleiding, maar de echte zorgen liggen nog steeds in de VS, met name de vrees voor een vertraging van de economische groei.'

'De problemen met de Amerikaanse hypotheekverschaffers zorgen voor onrust. Maar dat is slechts een klein deel van de markt, voorlopig niet echt gevaarlijk. Wel ontstaat daardoor de angst dat dat uitslaat naar de grotere spelers', klinkt het.

KBC moest 4,6 procent prijsgeven tot 85,85 euro. Fortis daalde 3 procent tot 30,69 euro en Dexia verzwakte 2,3 procent tot 20,59 euro. Dexia heeft de levensverzekeraar Belstar verkocht aan Ethias en boekt hierop een meerwaarde van 45 miljoen euro. Wegens de recente koersdaling trok Bank Degroof vanmorgen het advies voor Dexia op van hold tot accumulate. Ackermans & van Haaren noteert 1,8 procent lager op 63,32 euro.

Bekaert zakte 3,4 procent tot 90,90 euro. Bekaert maakt vrijdagmorgen zijn jaarresultaten bekend. Umicore verloor 5,2 procent tot 123,63 dollar en was de grootste daler. Het aandeel volgt de grondstoffengroepen, die fors moeten inleveren na scherpe dalingen van de goud- en koperprijzen. De holding GBL ging 2,9 procent lager tot 83,42 euro.

InBev zakte 0,6 procent tot 53,50 euro. Het fonds Punch Card Capital (PCC), de grootste minderheidsaandeelhouder van de Zuid-Amerikaanse biergroep Quinsa, klaagt het overnamebod van AmBev aan.

Agfa-Gevaert zakte 1,4 procent tot 16,05 euro. Agfa Graphics heeft Xitron verkocht aan Vanguard Graphics International. Agfa werd eind 2001 eigenaar van Xitron na de overname van Autologic.

De geneesmiddelendistributeur Omega Pharma rapporteert donderdag over 2006 en wist als enige Bel20er te winnen: plus 0,4 procent op 57,25 euro. Delhaize en Belgacom stonden ook lange tijd op winst, maar moesten zich uiteindelijk gewonnen geven. De aandelen verloren respectievelijk 0,3 procent tot 64,50 euro en 0,4 procent tot 31,89 euro. 'Dat zijn defensieve aandelen, deze reactie van beleggers is te begrijpen', zegt een handelaar.

Delhaize stond vandaag ook in de schijnwerpers nadat bekendraakte dat de directie een bijzondere ondernemingsraad bijeen had geroepen. Een kwartier voor de publicatie van de jaarresultaten worden de vakbonden uitgenodigd om te komen praten over 'de toekomstige oriëntatie van de activiteiten in Belgie'. Over de precieze invulling van dat agendapunt tasten zowel de vakbonden als de analisten in het duister.

Econocom won 0,1 procent tot 7,51 euro. De leverancier van IT-diensten haalde in 2006 een nettowinst van 10,2 miljoen euro, 28 procent minder dan een jaar eerder. Econocom trekt het brutodividend met een kwart op tot 20 eurocent per aandeel. Daarbovenop roept de raad van bestuur een buitengewone aandeelhoudersvergadering samen om te stemmen over de vernietiging van maximaal 2,9 miljoen aandelen, oftewel 10 procent van het totale aandelenkapitaal. Momenteel heeft Econocom 2,04 miljoen eigen aandelen in bezit.

Resilux maakte nabeurs zijn jaarresultaten bekend en sloot in afwachting 1,8 procent lager op 45 euro. Analisten verwachten dat Resilux in 2006 een nettoverlies leed van 1,2 miljoen euro, het derde jaarverlies op rij. Voorts raakte bekend dat Amcor, de belangrijkste concurrent van Resilux, zich terugtrekt uit de Europese markt voor flesvoorvormen uit PET. Het bedrijf staat te koop en onderzoekt alle mogelijke opties. Mogelijk worden bij een transactie een aantal fabrieken gesloten en verdwijnt er daardoor een deel van de overcapaciteit in de markt.

Roularta liet 2,1 procent liggen op 60,50 euro. Senior Publications Nederland, voor 50 procent in handen van Roularta, heeft een participatie van 50 procent genomen in Press Partners, uitgever van de gezondheidswebsite www.gezondheidsnet.nl. Financiele details werden niet bekendgemaakt.

Roel Verrycken

Koen Lambrecht

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud