Euronext Brussel: Bel20 hoger door meer vertrouwen in economie

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel ging net als de meeste andere beurzen licht hoger en won 0,4% of 9,9 punten tot 2772,75 punten. Er viel vanuit macro-zijde nogal wat goed nieuw te rapen. Zo raakte dinsdagmorgen bekend dat de Duitse Ifo-indicator die het Duits ondernemersvertrouwen meet, gestegen is tot 91,8 tegenover een verwachte 90. Ook in de VS is er weer vertrouwen in de economie. Het consumentenvertrouwen steeg in maart tot 110,2 tegenover 95 in februari.

Binnen de Bel20 bleven de bewegingen wel beperkt. Zo bleven vijf aandelen ongewijzigd. Holding Almanij verloor 1,3% tot EUR 40. Het aandeel werd geplaagd door winstnemingen na het gespeculeer dat Almanij dochter KBC volledig wil uitkopen. KBC bleef ongewijzigd op EUR 37,3.

Dexia won 0,9% tot EUR 17,1. Na een nachtelijke onderhandeling ging alleen de socialistische vakbond de ontwerp-CAO verdedigen bij haar achterban. Axel Miller, belast met de onderhandelingen, zei aan Tijd-Nieuwslijn dat hij het een goed en evenwichtig akkoord vindt en dat Dexia nu verder moet.

Agfa-Gevaert steeg met 1,3% tot EUR 17,3. Het aandeel behoort vanaf 2 april niet langer tot de Euronext100-index. KBC Securities verlaagde het advies voor het aandeel tot reduce omdat Agfa het koersdoel van EUR 17 bereikt heeft. Positief was wel dat de raad van bestuur maandagavond voorstelde om een brutodividend van EUR 0,23 uit te keren. Door het barslechte jaar 2001 had de markt geen dividend verwacht.

GIB was de sterkste stijger binnen de Bel20 en ging 1,6% hoger tot EUR 47,65. De holding, die vooral nog hamburgerketen Quick en doe-het-zelf-activiteiten bevat, publiceert woensdag zijn jaarcijfers. Op de brede markt daalde Quick met 4,8% tot EUR 13,81, al ligt het volume met 410 verhandelde aandelen laag.

Roularta daalde met 0,5% tot EUR 21,4. De mediagroep leed in 2001 een nettoverlies van EUR 6,95 miljoen tegenover een nettowinst van EUR 10,43 miljoen in 2000. Dit jaar wil het West-Vlaamse bedrijf weer winst boeken en plant het nauwelijks nieuwe initiatieven. Bank Degroof verhoogde het advies voor Roularta naar accumulate.

Radio- en telecomgroep Zenitel daalde met 0,6% tot EUR 53,9. Gedelegeerd bestuurder Patrick de Groote zei op een analistenvergadering dat de omzet en het courante resultaat dit jaar beter zullen zijn. Toch verwacht hij dat de eerste helft van 2002 nog moeilijk op gang komt.

Electronicagroep Punch zei dat het hoogwaarschijnlijkst de Amerikaanse activiteiten van de printergroep Xeikon gaat overnemen. Punch won hierop 1,2% tot EUR 34,4. Flessenproducent Resilux verloor 2,1% tot EUR 78. Het bedrijf zei dat een nieuwe ecotaks het bedrijf niet treft, aangezien het bedrijf 75% van zijn flessen recycleert. Bovendien boekt de groep heel weinig omzet in Belgie.

Concentra verloor 0,9% tot EUR 5,7. De uitgever van het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen leed verleden jaar een bedrijfsverlies van EUR 6,7 miljoen. Het afsplitsen van het belang in Ubizen leverde echter een meerwaarde van EUR 55,8 miljoen op, zodat het nettoresultaat EUR 35,7 bedroeg. De groep verminderde haar kapitaal met EUR 0,75 per aandeel, maar keert geen dividend uit.

BH/SD

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud