Euronext Brussel: Bel20 houdt maandagwinst vast

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel sloot de Bel20 vrijwel onveranderd op een winstje van 0,3% tot 2.251,02 punten. De index opende hoger, maar noteerde in de namiddaghandel voortdurend rond het slot van vrijdag. De handel verliep kalm. Alleen in de laatste uren was er wat animo omdat in de VS de Dow Jones lager ging.

De reden voor de dalende beurs in de VS lag in het slechter dan verwachte consumentenvertrouwen. Niks om zwaar aan te tillen, zegt een handelaar. Het vertrouwen heeft een sterke correlatie met de Dow Jones. Als die hoger gaat, zal ook het consumentenvertrouwen herstellen, meent hij.

In de Bel20 stegen 10 aandelen, daalden er 9 en bleef eentje onveranderd. De financiele sector herstelde lichtjes voort en kon daarmee het mooie herstel van maandag vasthouden. Fortis won 0,7% tot EUR 16,9, KBC won 2,1% tot EUR 36,6 en Dexia ging 0,1% hoger tot EUR 13,26. Almanij ging 2,6% hoger tot EUR 38,3. Vrijdagavond deelde dochterbedrijf KB Lux mee dat het een belang van 75% heeft verworven in het Italiaanse Banca Leonardo.

Chemiegroep Tessenderlo verloor 1,9% tot EUR 29,08. Tessenderlo neemt het Franse Saplast over, een maker van pvc-mengsels. Het bedrijf heeft een omzet van EUR 57 miljoen. Tessenderlo had op de algemene vergadering al een overname in de kunststofmarkt beloofd.

In de Bel20 was autoverdeler D'Ieteren de grootste stijger met een winst van 6,5% tot EUR 171,5. Handelaren hadden geen verklaring voor de koersbeweging. Het Duitse Volkswagen verlaagde dinsdagmorgen de winstvooruitzichten omdat de verkopen tegenvallen, maar volgens analisten betekent dat niet dat D'Ieteren in de problemen komt. Volgens Loic de Caters van Fortis Bank is er zelfs een marginaal voordeel voor D'Ieteren omdat het beter kan onderhandelen over invoerprijzen van Volkswagen-auto's.

Verder is het bij heel wat Bel20'ers uitkijken naar de halfjaarcijfers. Omega Pharma, dat na beurstijd omzet publiceert, verloor 0,5% tot EUR 42,8. Woensdag is farmagroep Solvay aan de beurt. Het aandeel verloor 0,3% tot EUR 68,9. Delhaize, dat donderdag met cijfers komt, ging 0,8% hoger tot EUR 40,32.

Op de brede markt ging de investeringsmaatschappij GIMV 2,2% hoger tot EUR 28,1. GIMV heeft een belangrijke participatie in Barco en dat aandeel steeg maandag meer dan 11%. Telecomgroep Mobistar bleef profiteren van de uitstekende halfjaarcijfers: het aandeel won na de recente koersopstoot nog eens 4,5% tot EUR 16,4.

GBL ging 2,4% lager tot EUR 41. De holding is de enige manier om via de beurs in de Duitse mediagroep Bertelsmann te investeren. Volgens de Financial Times wil Bertelsmann, waarin GBL 25% heeft, Amerikaanse activiteiten van de hand doen. Op het verkooplijstje zou ook de pas gekochte muziekinternetsite Napster staan.

Op de contantmarkt leed de bouwgroep BBM nog steeds onder de winstwaarschuwing die het vrijdag gaf. Het aandeel zakte 7,6% tot EUR 606.

NB/AP/BH

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud