Euronext Brussel: Bel20 in het rood, Option krijgt klappen

Op Euronext Brussel is de Bel20 met verlies gesloten. De Brusselse sterindex volgde daarmee de negatieve Europese trend. Het rentebesluit van de Europese bank en de toelichting erbij versterkten de vrees bij beleggers dat de Europese Centrale Bank nog dit jaar haar rente verder zal verhogen. De financials betaalden het gelag. Omega Pharma was de hoogvlieger na een koersdoelverhoging. Op de brede markt kreeg Option een uppercut.

De Europese Centrale Bank heeft zoals verwacht de basisrente onveranderd gehouden op 4 procent. Tijdens een toelichting liet ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet verstaan de inflatie in de eurozone 'nauwgezet' te zullen volgen. Eerder op de dag had de Bank of England haar rentetarief wel met 25 basispunten verhoogd tot 5,75 procent, het hoogste peil sinds april 2001.

De Bel20 verloor 0,38 procent tot 4.640,24 punten. De index telde 12 dalers tegenover 7 stijgers.

Grootste stijger binnen de Bel20 was Omega Pharma, dat 3,4 procent hoger klom tot 66,20 euro. Arseus, de business-to-businessdochter van de farmagroep, liet gisteren weten dat het nog dit jaar naar de beurs wil gaan. Totnogtoe was de beursgang van Arseus gepland voor volgend jaar, maar volgens de groep maken de betere marktomstandigheden en de betere omzetgroei een versneld beursdebuut mogelijk. Voor analiste Nathalie Sierens van KBC Securities bleek dit voldoende reden om het koersdoel voor Omega Pharma op te trekken van 65 naar 70 euro.

Rentevrees duwt traditioneel de financiele waarden lager, zo ook vandaag. Fortis en KBC moesten beide 1,3 procent prijsgeven tot respectievelijk 30,70 en 100,04 euro. Dexia verloor 0,9 procent tot 23,15 euro.

GBL won 0,9 procent tot 93,82 euro. ING WB noemt de holding rond de Waalse financier Albert Frère het meest aantrekkelijke aandeel voor deze maand. NPM, de andere investeringsmaatschappij van Frère, steeg 0,2 procent tot 53,40 euro.

Suez verloor een half procent tot 42,20 euro. Een woordvoerder van het Elysée bevestigde dat de Franse president Nicolas Sarkozy vandaag de geplande fusie tussen Suez en Gaz de France bespreekt. Een definitieve beslissing over het Franse energiehuwelijk zal er evenwel nog niet worden genomen.

De meeste ogen waren gericht op de brede markt, waar de Leuvense technologiegroep Option een uitschuiver van 19,8 procent maakte op 11,95 euro. Het aandeel was de drukst verhandelde waarde op de continumarkt. De specialist in datakaarten voor mobiel internet liet voorbeurs weten voor dit jaar te rekenen op een omzet tussen de 320 en 340 miljoen euro. Totnogtoe had Option nog een omzet tussen de 355 en de 375 miljoen in het vooruitzicht gesteld. De bedrijfswinstmarge voor het tweede kwartaal zou dan weer in lijn liggen met de 12 procent van de eerste drie maanden van het jaar. Bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers gaf Option nog mee op een bedrijfswinstmarge van 14 tot 15 procent te rekenen. Analist Nico Melsens van KBC Securities verlaagde zijn advies voor de Leuvense technologiegroep van buy naar sell. De analist haalde ook zijn koersdoel voor het aandeel drastisch naar beneden, van 16 naar 8 euro.

Melexis won 1,7 procent tot 14,15 euro. Het Belgisch technologiebedrijf heeft samen met het Taiwanese UMC een nieuw type chips voor de auto-industrie ontwikkeld. Melexis en UMC hebben verscheidene jaren samengewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe chip, die momenteel naar autoconstructeurs wordt verscheept om geïnstalleerd te worden. "Toepassingen waarin de nieuwe chips kunnen worden gebruikt, zijn bijvoorbeeld elektronische gaspedalen, sensoren die de positie van de gasklep bepalen of een ingebouwd kompas in de achteruitkijkspiegel," legt Maurissens uit.

Kopersmelter Cumerio gaf 0,9 procent prijs tot 30,22 euro. De Oostenrijkse holding A-Tec Industries heeft de voor vandaag geplande ontmoeting met Norddeutsche Affinerie (NA) afgeblazen. NA is vast besloten de geplande fusie met Cumerio voort te zetten en wil zijn grootaandeelhouder A-Tec van de voordelen van deze transactie overtuigen.

Kunststofverwerker Recticel deed er 1,3 procent bij tot 11,46 euro. Gisteren na het sluiten van de beurs bleek dat de holding Bois Sauvage zijn belang in Recticel heeft verhoogd tot 23,5 procent na de vereffening van een van de referentieaandeelhouders van de groep. De directe participatie van Bois Sauvage in Recticel bedraagt nu 6,47 procent. Bois Sauvage verloor 0,7 procent tot 402,30 euro.

Nu de machtsstrijd binnen Floridienne wat geluwd lijkt, zakt het aandeel 10,3 procent terug tot 105,00 euro. Beluflo, de holding van de groep Waucquez die ook de steun krijgt van het management van Floridienne, verhoogde maandag zijn belang in de slakkenspecialist tot 36,07 procent. De groep rond Jean-Marie Delwarts heeft nu een participatie van 31,90 procent. Sinds de uitstap van Bois Sauvage uit Floridienne was de koers van Floridienne fors de hoogte ingegaan.

VPK Packaging blijft hoge toppen scheren. Het aandeel klom 2,2 procent hoger tot 47,5 euro na gisteren ook al 4,5 procent te zijn gestegen. Het beleggersblad Inside Beleggen had in zijn laatste editie lovende woorden over de papier- en kartongroep. 'De cyclus zal pas in 2009 op zijn toppunt zitten.' Inside Beleggen schoof een koersdoel van 55 euro naar voor.

Peter De Groote peter.de.groote@tijd.be

Sebastien Rousseau sebastien.rousseau@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud