Euronext Brussel: Bel20 in het zonnetje

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel staat de Bel20 in het zonnetje. De index stijgt na de middag 3,8% tot 2.191 punten. Na een hectische week verwachten handelaren dat de rust op de markten deze week zal terugkeren. In de eerste helft van vorige week werden zware klappen uitgedeeld en bereikten tal van beursindices hun laagste peil in 5 tot 6 jaar.

Het zijn opnieuw de financiele aandelen Fortis en Dexia die het mooie weer maken binnen de index. Fortis stijgt 6,1% tot EUR 15,90 en Dexia 7% tot EUR 12,59. KBC kan 1,9% aan zijn koers toevoegen tot EUR 35,13.

De Belgische holding van Albert Frere GBL is de enige verliezer binnen de Belgische aandelenindex met 0,1% tot EUR 42,85. Bij de Duitse mediagroep Bertelsmann stapt Thomas Middelhoff op als gedelegeerd bestuurder. Hij wordt vervangen door Gunter Thielen. Het plotse vertrek van Middelhoff is te wijten aan meningsverschillen tussen de topman en de raad van bestuur over de toekomstige strategie van de mediagroep. De Belgische beursgenoteerde holding GBL heeft een belang van 25,1% in Bertelsmann. Het aftreden van Middelhof zal geen gevolgen hebben voor de Belgische holding van Albert Frere, GBL. Dat zegt Jean-Marc Mayeur, analist bij ING Financial Markets. "Na een gesprek met het management van Bertelsmann blijkt dat de strategie om de operationele winst met 10% te verhogen tegen 2005 behouden blijft", aldus Mayeur. "Aan de afspraken tussen Bertelsmann en GBL verandert niets. GBL blijft het recht behouden om de beursgang van Bertelsmann te vragen ten laatste vanaf eind 2006."

Bekaert stijgt met 5,6% tot EUR 50,10. De West-Vlaamse staaldraadverwerker en engineeringgroep Bekaert boekte over de eerste helft van 2002 een geconsolideerde nettowinst van EUR 9,4 miljoen, tegen 30,7 miljoen een jaar eerder. De verwachting van analisten liep uiteen van EUR 7,9 miljoen tot EUR 13,6 miljoen. De bedrijfswinst daalde van EUR 53,4 miljoen tot EUR 20,8 miljoen, eveneens boven de verwachting. De omzet zat in de lift en steeg van EUR 931 miljoen tot EUR 986 miljoen, aan de bovenkant van de verwachting. Voor het volledige boekjaar verwacht de groep een hogere bedrijfswinst.

Interbrew gaat 3,9% vooruit tot EUR 27,43. De brouwerijgroep is tevreden met de constructieve dialoog tussen de FSA en de vijf Britse nieuwsorganisaties en beslist de zaak van de gelekte en vervalste documenten over te laten aan de relevante autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk.

Mobistar staat opnieuw in de belangstelling op de brede markt. De telecomgroep wint 3,2% tot EUR 16,10. Het bedrijf kon donderdagavond onverwacht met winst uitpakken over de eerste halfjaar en ligt daarmee voor op schema. I

Op de fixingmarkt staat Belgische Betonmaatschappij (BBM) 4,9% lager op EUR 728,50. Vrijdag nabeurs stuurde het bedrijf een winstwaarschuwing de wereld in, omdat de Franse kleindochter Muller TP met zware financiele moeilijkheden wordt geconfronteerd. Bij de bouw van een brug in Jossigny door Muller TP heeft een onderaannemer een technische fout gemaakt. Het bedrijf moet opdraaien voor de kosten die moeten gemaakt worden om de fout recht te zetten. Daardoor zal Muller dit jaar een aanzienlijk operationeel verlies lijden, wat een significante negatieve impact zal hebben op de resultaten van BBM.

PB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud