Euronext Brussel: Bel20-korf in het rood

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel is de Bel20 met verlies van start gegaan. Na een klein uur handel staat bijna de hele korf in het rood, met IBA als enige uitzondering. De sfeer op de beurzen is negatief na het zwaar verlies van Wall Street. De Dow Jones zakte 2,2%, de Nasdaq zelfs 3,3%. Oorzaak was een nieuw schandaal, ditmaal bij het conglomeraat Tyco.

"De economische cijfers zijn momenteel vrij goed, maar de beleggersgemeenschap focust op het slechte bedrijfsnieuws", legt Filip Gijssels van Fortis Bank uit. Naast de affaire-Tyco, waar topman Kozlowski opstapte wegens een onderzoek naar belastingontduiking, kwam in de VS elektronicaproducent Flextronics met een winstwaarschuwing op de proppen en pleegde de kasbeheerder van het energiebedrijf El Paso zelfmoord. Ook de dreiging van een oorlog tussen India en Pakistan versombert het gemoed. Nadat Tokio al fors lager sloot, verliezen de meeste Europese beurzen tussen 1 en 2%.

Het 1%-verlies van de Bel20 is dan ook geen verrassing. De index zakt 27,04 punten tot 2.680,58 en wordt vooral omlaaggetrokken door Fortis en Dexia, en in mindere mate Interbrew, GBL en Almanij.

De enige winnaar is IBA (+0,95% tot EUR 11,61). De producent van bestralingsapparatuur zet de klim voort na de verlenging van het contract met de Amerikaanse postdiensten.

Staaldraadtrekker Bekaert tekent voor het grootste verlies (-2,5% tot EUR 48,25). Andere uitgesproken dalers zijn in het financiele kamp te zoeken. Fortis speelt 1,3% kwijt op EUR 23,64 en Dexia 1% tot EUR 16,55. Almanij moet 1,8% lager tot EUR 42,62, maar KBC (-0,2% tot EUR 40,71) houdt beter stand. Ook Frere-holding GBL (-1,9% tot EUR 55,8) staat onder druk, terwijl er voor Interbrew (-1,8% tot EUR 32,32) een einde lijkt te komen aan het koersherstel.

Geneesmiddelendistributeur Omega Pharma maakte maandag op de aandeelhoudersvergadering de overname van Medicor Medical Supplies bekend, een kleine toeleverancier aan Belgische en Nederlandse ziekenhuizen. In Frankrijk deed de groep Medipole Distribution van de hand. Omega zakt 1,9% tot EUR 46.

Nog-ferrogroep Umicore verraste voorbeurs met het bericht dat de onderhandelingen met Uniroyal Technology over de acquisitie van Sterling Semiconductor zijn stopgezet. Directe gevolgen heeft de mislukking niet. Umicore blijft geinteresseerd in de sector van de substraten, zei woordvoerster Moniek Delvou aan Tijd-Nieuwslijn. Umicore zakt 1,1% tot EUR 44,77.

Op de brede markt maakt Bureau van Dijk een sprong van 8,7% tot EUR 14,4 bij een verwaarloosbaar volume van 10 aandelen. In tweede positie belandt Telindus, dat 2,2% aandikt tot EUR 5,62. Dexia Securities en ING verlaagden vanmorgen allebei de winstverwachtingen voor de netwerkspecialist na de omzet- en winstwaarschuwing. Eerder deden Puilaetco en KBC Securities dat al. Telindus speelde maandag al een stevige 6,8% kwijt.

Sterkste daler is bouwgroep Koramic (-3,85% tot EUR 32,7), die het gezelschap krijgt van IRIS (-3,1% tot EUR 22,65) en VMS-Keytrade (-3% tot EUR 13).

De specialist in software voor vastgoedbeheer Bricsnet maakt over het eerste kwartaal een verlies bekend van EUR 2,5 miljoen op een omzet die in vergelijking met een jaar eerder tot minder dan een kwart terugviel. Op Nasdaq Europe werd Bricsnet nog niet verhandeld.

03-2860288

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud